• Susanne Axelsson och Joakim Jäderstig informerade om polisens nya organisation. Foto: Patrik Ekström

Tjugoen blir en

Från att ha varit 21 olika polismyndigheter så blir man en enda från och med den förste janauri 2015. Med anledning av detta så informerade Linköpingspolisen i veckan ledande politikerna i Åtvidaberg, Kinda, Ydre och Linköping. Frågorna var många men svaren ganska få.

1965 fanns det 119 polisområden i Sverige, på 1990-talet var man nere i 21 och med start den förste januari 2015 ska man, tillsammans med, Statens kriminaltekniska laboratorium och Rikspolisstyrelsen bilda en enda sammanhållen myndighet. Med anledning av detta så hölls det ett första informationsmöte hos polisen i Linköping för styrande politiker i Linköping, Ydre, Åtvidaberg och Kinda som tillsammans kommer utgöra ett lokalpolisområde i Östergötland.

– Självklart är man främst på de lite mindre orterna lite oroliga för just sin polisstation, berättar Susanne Axelsson polisområdeschef i Linköping och fortsätter:

– Hur de olika lokalfrågorna kommer att sluta vet vi inte just nu men att stärka vår lokala närvaro över lag är självklart väldigt viktig att vi behåller vår närvaro i hela vårt område. Vi håller på och tittar på vilka olika samverkansformer som finns, fortsätter Axelsson samtidigt som hon säger att de olika orterna har olika brottslighet men arbetar även på olika sätt.

Samma tjuvar

– Organisationen är satt men mycket är kvar att göra och även om vi börjar med den nya organisationen den förste i förste 2015 så kommer allting inte att vara klart, berättar Joakim Jäderstig som är biträdande polisområdeschef i Linköping och tillägger att brottsligheten troligen inte kommer att se annorlunda ut men att polisen nu kommer att bli effektivare i att utreda brott.

– Det har visat sig att en utredning 2014 kräver ganska stora insatser och resurser mot tidigare, berättar Susanne Axelsson som menar att mycket i denna omorganisation beror på att brottsligheten har förändrats och att det finns ökade förväntningar på polisen och dess arbete. Målet med den nu pågående renoveringen av polisen är man ska bli effektivare, man ska bli flexiblare och kvalitén på polisens arbete ska öka.

Positiv borgmästare

– Jag tror det här kommer att bli jättebra, säger Anne Chatrine Hjerdt, avgående borgmästare i Linköping och en av dem som var med på detta första informationsmöte.

– Om jag förstår det hela rätt så är det ibland svårt att utreda olika brott för att man har, till exempel, olika datasystem något som nu kommer att bli ändring på. Nästa möte är satt till december och då kommer vi att få veta mera, avslutar Anne Chatrine Hjerdt.