• Tom Nylander i samma kvarter sedan 1995. Foto: Tommy Pettersson

Tom Nylander - en av förgrundspersonerna i Tornbygruppen

Tom Nylander flyttade från Sundsvall till Linköping 1988 med sin familj och startade sitt företag Mixa som den första tiden var placerat i Skäggetorp. I april 1995 köpte han den fastighet som än idag ligger på samma plats i Tornby. Tom är och har varit verksam i en bransch, möbelförsäljning gentemot företrädesvis företag, där konkurrensen är stenhård och började redan på den tiden funderar vad ett bredare företagssamarbete kan ge.

Idag är Nylander platschef på Input interiör eftersom han för några år sedan sålt företaget vidare men verksamheten och byggnaden ligger fortfarande kvar på samma plats i Tornby. 

Tornby ett förstahandsval

Prisnivåerna i möbelbranschen är hårt pressade även om det är en växande marknad som man verkar inom. Flytten till Tornby från Skäggetorp var strategiskt riktig. År 1995 hade Tornby börjat växa och då inte enbart som ett industriområde.

– Mixa var ett bra namn och inarbetat företag men Input interiör finns på 16 olika platser i Sverige och har flera centrala avtal och det är svårare för ett mindre företag att klara sig själv i vår bransch, minns Tom Nylander och fortsätter.

– När Mixa flyttade till Tornby så var ju IKEA redan etablerat här och det innebar ju bra draghjälp för övrig handel. Vi har ju även en infrastruktur här som passar oss med vägar, närhet till E:4ran och järnvägen.

Gruppen bildas

Tom Nylander har alltid förstått vikten av att samarbeta för att nå resultat och därför engagerade han sig tidigt i Tornbygruppen. Han blev blev till Tornbygruppens tredje ordförande 1995 och drev på utvecklingen med sin erfarenhet och kompetens. Tom Nylander hade efter elva år som ordförande varit den som varit längst på posten och under en period av tillväxt.

– Tornbygruppens förste ordförande 1991,kom från Elgeverken och sedan kom Ristenstrand från Östgöta Elektriska som företaget hette på den tiden därefter blev jag vald. Rekrytering av nya medlemsföretag gick bra i början. Vi var cirka 75 företag när jag började och när jag slutade 2 006var det drygt 160 medlemmar, berättar Tom.

– En ledtråd för mig som småföretagare har alltid varit att hjälpa varandra med uppgifter som man inte klarar själv, till exempel marknadsföring, opinionsbildning och kundkontakter via nätverket. Tornbygruppen är fantastisk idé och jag är fortfarande lite aktiv bland annat som valberedare.