• Med passion för blåsmusik. Tomas Herrgårdh var chef för Länsmusiken i Östergötland. Foto: Lasse Hejdenberg.

Tomas Herrgårdh har avlidit

Länsmusiken omtyckte chef Tomas Herrgårdh är har avlidit. Han avled efter en tids sjukdom. Han blev 56 år och sörjas närmast av fru och tre barn.

Tomas Herrgård var en känd musikprofil, inte bara i Linköping, utan i hela regionen och i Sverige. Han brann för blåsmusiken menar Katariiina Åström Matthiessen, producent på Östgötamusiken och mångårig kollega med Tomas Herrgårdh. Hon vittnar om en omtyckt chef som brydde sig om sina kollegor och anställda på just länsmusiken. Själv mötte jag ofta Tomas Herrgård i olika musiksammanhang och uppfattade honom som öppen både som person och när det gällde musik i alla dess former. Tomas Herrgårdh var en vänlig man med musiken som passion och drivkraft i livet.

Studier

Efter studier på musikhögskolan i Ingesund kom han som anställd till Östgötamusiken 1985 som trombonist. Han spelade både i Östgöta blåsarsymfoniker och Östgöta brasskvintett. Han efterträdde sin far Svante Johansson som musikskolechef i hemstaden Mjölby år 2001. 2007 klev han återigen över tröskeln till Länsmusiken men denna gång som chef för densamma. Tomas Herrgårdh gjorde mycket för att göra blåsmusiken tillgänglig för alla. En musik som hade stark anknytning till Linköpings historia och tid som regementsstad. Han hade varit sjuk en längre tid men arbetade in i det sista. I höst skulle han fyllt 57 år.