• ’’Krogshow känns plötsligt rätt’’, säger Tomas Ledin.

Tomas Ledin intar Linköping med krogshow

Efter 40 år på scenen är publiken viktigare än någonsin för Tomas Ledin. Så viktig att han vågar sig på att möta publiken i en krogshow.
– När jag var yngre var jag nästan rädd för publiken och jag fokuserade bara på låtskrivandet. Men nu är publiken min inspirationskälla, säger mannen som stått på olika scener landet runt i över 40 år.
Karriären inleddes på Visfestivalen i Västervik 1972 med en då 20-årig Tomas Ledin, gick via Abbas kör och till vinst i Melodifestivalen 1980 med låten ’’Just nu’’.
– Jag har mycket kul att se tillbaka på i karriären. Men första albumet ’’restless mind’’ och att vara ute med rocktåget är några höjdpunkter, säger Tomas Ledin.

Vill förnya

I slutet av april 2013 kommer han i sällskap av åtta långtradare till Linköping för att sätta upp sin krogshow Showtime.
– Mamma är från Sörping, så jag har varit mycket i trakterna, säger Tomas Ledin.
Men att han skulle turnera land och rike runt med en krogshow har inte alltid varit självklart. Även här har tiden gjort att han fått ett annat perspektiv.
– Jag såg mig själv som en singer songwriter eller rockartist och jag duckade varje gång en fråga om en krogshow dök upp. Jag valde annat istället. Men, nu kändes det plötsligt rätt.
Att det var rätt just nu berodde på att han kände att han ville testa något han tidigare inte gjort.
– Jag har höga ambitioner med den här showen. Jag vill förnya vad en krogshow är.

Roligt varje gång

Showtime har redan spelats för fulla hus i Göteborg hela hösten. När showen når Linköping 26-27  april har den spelats nära 200 gånger.
– Man tröttnar inte. Det är roligt varje gång att ställa sig på scen och ge järnet. Det är här och nu som gäller.
Att nuet är det som styr Tomas Ledin verkar det inte vara någon tvekan om.
– Visst finns det saker man hade kunnat göra annorlunda, men det är inte direkt något jag ligger sömnlös om nätterna för.
Tomas Ledin ägnar inte mycket tid åt att titta tillbaka. Fortfarande står sig vinnarlåten från Melodifestivalen 1980. Det är ’’just nu” som gäller.