• Tomas Classon är taxichaufför och en av de personer som kommer att gömma sig bakom det stora vita skägget i Linköping Taxi Service nya satsning "Tomtetaxi". Foto: Dennis Petersson
  • Tomas Classon är taxichaufför och en av de personer som kommer att gömma sig bakom det stora vita skägget i Linköping Taxi Service nya satsning "Tomtetaxi". Foto: Dennis Petersson
  • Vd:n Allan Hassanson tror på deras nya koncept. Foto: Dennis Petersson

Tomten kommer med taxin i år

Släden är skrotad och renarna får vila, i år är det Linköping Taxi Service som sköter tomtens transporter. För att göra det lättare för Linköpingsborna att få ordning på julstöket erbjuder företaget att ta hand om presentutdelningen. Det är bara att slå en signal och boka en tid så dyker en rödklädd gestalt upp vid ytterdörren. "Jag tror verkligen på det här konceptet", säger taxibolagets vd Allan Hassanson.

I Tannefors Center har Linköping Taxi Service sin bas. Innanför tegelfasaden sitter vd:n Allan Hassanson vid sitt skrivbord, med ett brett leende på läpparna, när vår tidning kommer på besök. Han sprudlar av förväntan när han berättar om företagets allra senaste och mest aktuella tjänst, "Tomtetaxi".

– Alla vill ju fira jul med sin familj, och varje år är det diskussioner om vem som ska vara tomte och hur det ska gå till. Därför tänkte vi att vi skulle hjälpa till och erbjuda något nytt för Linköpingsborna. Då vi redan har flera bilar ute på julafton kan vi lika gärna ha ett gäng tomtar i tjänst också, säger han och fortsätter:

– Något som har hänt i de flesta familjerna är nog att barnen upptäckt vem tomten är, "är inte det där pappa?". Med oss finns inte den risken. Jag tror verkligen på det här konceptet.

Populärt på sikt

Taxi-vd:n är trots allt noga med att poängtera att han inte tror på någon jättesuccé första året, men att det med åren, då satsningen etablerat sig, kommer att bli något väldigt populärt.

– Vi kommer nog inte att få så jättemånga napp den här gången, men till de kommande jularna tror jag att det kan bli oerhört bra. Om konceptet håller får vi muntlig reklam och då kan man kanske utöka till hela Östergötland i framtiden, säger Allan Hassanson.

Debut som tomte

En av taxichaufförerna som kommer gömma sig bakom det stora vita skägget är Tomas Classon. Han har varit anställd sedan ett år tillbaka och får, med den nya tjänsten, debutera som tomte. 

– Man måste nog ha lite pondus samtidigt som man inte är allt för på, då finns det kanske risk att skrämma barnen. Jag ska förbereda mig genom att äta mycket, så jag blir riktigt tomtelik, säger taxiföraren medan han provar den röda tomteluvan.