• Dan före dan före dan före dan före dan före dan... jaja, snart är det jul! Foto: Fanny Miles

Tomten tomtar vidare

Vem är det som lurkar i skogarna och som endast visar sig när det nalkas mot jul? Jo, det är tomten som syns svepa förbi. De senaste sju åren har han dykt upp under marknaden i Trädgårdsföreningen för att sprida julglädje.

Men nu börjar jobbet för att hinna med att få allting färdigt inför självaste dopparedan.

– Det är praktiskt att tomta under marknaden i trädgårdsföreningen. Att möta alla barn och deras blickar är det absolut bästa med jobbet. Men man ska komma ihåg att jag har koll hela året. Jag smyger runt över takåsar och källare och håller koll på att barnen är snälla, säger Tomten. Han har förståelse för att barn inte kan vara snälla jämt men han vill se så att intentionen finns till att vara hygglig och hjälpsam.

Kan inte uppfylla allt

När Tomten syns hälsa på alla är det många barn som skyndar försiktigt fram för att få delge Tomten sina önskningar.

– Ibland är det roliga önskningar och ibland svåra. En liten kille önskade sig en verkligt stor grävmaskin. Då kunde jag skämta med honom lite. En gång var det en liten flicka som önskade sig att få bli frisk. Då är det svårt att göra något. Just i stunden kunde jag bara krama om henne och önska tillsammans med henne, berättar Tomten med allvarlig ton i rösten.

Vill visa mig

För många barn är julen magisk. Det läggs ett slags skimmer över högtiden då familj och vänner samlas, men för vissa är det tuffa tider att gå igenom. En stund man bara vill ska passera.

– Det finns barn som har det riktigt tufft, det ska man veta. Jag hoppas att de får se mig någon gång, när jag visar mig i staden, säger han.

Delar på världen

Det råder bråda dagar för tomten nu. Hans distrikt täcker norr om Vimmerby till strax ovanför Stjärnorp, från Mantorp till Hannäs. Där efter tar andra tomtar vid.

– Vi trivs med varandra och hjälps åt där det går. På juldagen finns det tid över för mig och alla nissar till att vila, bada och ett ordentligt julbord, säger Tomten. Ja, nu är snart julen här. Kom ihåg att vila och skratta.

– Jag vill önska alla som jag inte hunnit träffa än, en riktigt god jul, hälsar tomten. Nästa år är han tillbaka igen. Han har ju trots allt välkomnats av stans borgmästare.