• Helene Oscarsson arbetar som koordinator på Vreta Kluster och tycker att invigningen är ett typiskt klusterarrangemang. Foto: Kajsa Nilsson
  • Närta Karlsson bor några kilometer från Vreta Kluster och var så klart på plats under invigningen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Anders Grafström tog emot landsbygdsstipendium från Länsförsäkringar Östgöta. Foto: Kajsa Nilsson
  • Erika Tubbin har skapat årets östgötska konsthantverk och Lina Hagberg årets östgötska bakverk. Foto: Kajsa Nilsson

Toppenhelg för Östgötadagarna

Östgötadagarna är över för i år – och vilken fest det blev. Med det bästa tänkbara väder kom många östgötar på fötter och passade på att upptäcka nya delar av länet. Som vanligt hölls högtidlig invigning, i år vid Vreta Kluster som firar tre år.

– Det här är ett typiskt klusterarrangemang, konstaterar Helene Oscarsson som är koordinator på Vreta Kluster om invigningen strax innan festen börjar.

Inne i klusterhuset pågår filmvisning och fikaservering och utanför varvas tal, musik och prisutdelning som en start på Östgötadagarna.

– Östgötadagarna betyder mycket för företagen i regionen, både inom produktion och inom besöksnäringen. Det är en chans för dem att visa upp sig, säger koordinatorn.

Diplomutdelning

Tre personer skulle upp på scenen för att ta emot blommor och diplom, Anders Grafström, Lina Hagberg och Erika Tubbin. Anders Grafström från Stjärnorps SK är årets landsbygsstipendiat.

– Jag har alltid känt mig som en av många eldsjälar i Stjärnorp. Att stå så här på scenen är ovant, jag håller mig hellre i bakgrunden, säger han blygsamt efter att ha tagit emot stipendiet på 10 000 kronor.

Många tog sig till platsen för att titta på invigningen och en av dem var Märta Karlsson som bor tillsammans med sin make Arne på Hornstäve Skattegård, bara några kilometer från Vreta Kluster. Trots att de båda har passerat pensionsålder hindrar det inte dem från att hugga i hemma på gården.

– I år tog vi in 625 bunt halm, säger Märta Karlsson och ler.

Hemma på gården finns ett mindre gårdsmuseum, men de har aldrig själva varit med på Östgötadagarnas karta som besöksmål.

Nya pärlor

Förutom att företagen ute på landsbygden får chans att visa upp sig kan länsborna upptäcka nya pärlor.

– Jag hade aldrig fått se så mycket av Östergötlands verksamheter om jag inte hade åkt runt på Östgötadagarna, säger Östsams ordförande Jan Owe-Larsson i sitt tal.

Talen avlöste varandra och den goda stämningen höll i sig. Själva invigningstalet stod landshövding Elisabeth Nilsson för.