• Barnboken Flickan i trädet inspirerad av Ellen Key finns snart ute på marknaden. Foto: Julia Kimell

Tormalm ger ut ny barnbok lagom till bokmässan

Först när Ann-Mari Tormalm gick i pension bestämde hon sig för att börja skriva ner sina tankar som blev till böcker, och i dag har hon varit författare i tio år. Och många fler lär det bli – hon har ständigt nya idéer till kommande böcker. Hon skriver både barnböcker och deckare – Det är kul att blanda dessa två genrer, säger hon.

Huvudpersonen Ellen i Ann-Maris bok Flickan i trädet är illustrerad av Pernilla Dufwenberg och har en del gemensamt med författaren Ellen Key.

– Ellen i min barnbok läser och läser och läser, men syskonen vill att hon kommer och leker med dem i stället.

Ellen Key var en svensk författare och kvinnosaksideolog född i Västervik som verkade under tidigt 1900-tal. I Linköping har hon givit namn åt det så kallade Keyhuset (K-huset) på Campus Valla vid Linköpings universitet.

Ann-Mari är med i Ellen Key-sällskapet och styrelsen. Hon har läst mycket Key och fascinerats av hennes barndom.

– Hennes mor födde sex barn på sju år, inte konstigt att hon var sjuklig! Ellen som var äldst fick agera mamma och pyssla om sina syskon.

Ellen i Ann-Maris bok inspireras av det hon läser, och det ges en bild av hur barns språk utvecklas genom läsning.

– Läsningen skapar lek som i sin tur utvecklar språket. Fantasin flödar!

Sent författarskap

Ann-Mari var småskollärare men bytte på 1980-talet bana och utbildade sig till ämneslärare i svenska, engelska och svenska för invandrare. Hon hade egentligen inte som avsikt att byta utbildning, men språkintresset förde in henne på svenska och litteraturvetenskap. De femton sista yrkesverksamma åren var hon rektor åtta år i Åtvidaberg och sju år på Komvux i Ödeshög. Det var först efter pensioneringen hon fick tid att utveckla skrivandet – hennes stora intresse.

– Jag hade lång väg att köra till mitt jobb i Ödeshög och använde tiden i bilen till att sitta och fundera. Till slut blev det så mycket att komma ihåg att jag skaffade mig en diktafon som jag bandade in historierna på för att sedan skriva ner dem.

Hon bad en kompis läsa det hon skrivit, och vännen trodde att det absolut kunde bli en bok av det hela. Plötsligt var hon inne i bokbranschen!

– Det bara blev så! När jag gick i pension hade jag tiden också.

Hennes första deckare Spegelyta handlar också om en rektor i en liten by.

– Men hon är absolut inte som jag. Hon är mycket tuffare, och lever ensam utan familj. Däremot vet jag hur hon har det på jobbet.

Förutom Ellen Key inspireras Ann-Mari av Kerstin Ekman, Håkan Nesser och Doris Lessing.

– När jag läser, då läser jag! Fast visst kan jag haja till vid smarta formuleringar.

Skrivandet löper på som bäst för hand hemma på balkongen. Boken får ett arbetsnamn, pappren är många och hon gör mindmappar. Först senare i processen använder hon datorn.

Blir det fler böcker framöver?

– Ja det hoppas jag. Jag har mycket idéer i huvudet, som räcker till åtminstone tre böcker.

Bland annat en deckare, och så kommer det en eller två uppföljare till Riddarna på Sunnanå som handlar om hennes barnbarn och är en blandning mellan verklighet och fantasi.

– De har fått småsyskon som är jättearga för att de inte är med i boken, säger Ann-Mari glatt.

Den 12 oktober äger bokmässan i Linköping rum.