• Törnrosa är inte helt förtjust i friarna som besöker henne. Foto: Fanny Miles
  • I helgen var det första gången samtliga dansare dansade tillsammans under en av Törnrosa repetionerna. Foto: Fanny Miles
  • Koreograferna Matilda Larsson och Marlene Jacobsson ser fram emot premiären. Foto: Fanny Miles

Törnrosa dansar i Crusell

Den berömda sagan om Törnrosa dansas på Crusellhallens scen av dansare från Linköpings balettförening med balettensemble. Till sin hjälp har de i orkesterdiket Östgöta blåsarsymfoniker, ett dansant samarbete som senast möttes under Nötknäpparen.

Tjajkovskijs tidlösa balett om prinsessan Aurora som får en förbannelse över sig och faller i djup sömn, är en folkkär klassiker. Koreografen och danstränaren Marlene Jacobsson har koreograferat och kortat ner den annars så långa baletten, och skapat plats för 130 dansare från sex till 40 år.

– Vi har utgått från originalkoreografin och anpassat den till dagens ögon. Föreställningen är omarbetad och visas i två akter. På scen har vi våra danselever och några av de stora rollerna framförs av professionella dansare, säger Marlene Jacobsson.

Första mötet

I helgen möttes samtliga dansare i Engelska skolans gympasal för att för första gången öva samtliga scener tillsammans. Sidenklänningarna svävar över golvet medan Tjajkovskijs kraftiga ljudbild dundrar ur högtalarna. Aurora, eller Törnrosa, spelas av lovande dansaren och gymnasieleven Hanna Berglund. I Lila féns tutu dansar skickliga Matilda Larsson, som även agerat assisterande koreograf, medan den onda fén Carabossa spelas av Göteborgsoperans Carlos Requena. Linköpingsfödde Gustav Udd får bära den stilige prinsens kostym.

– Vi ser riktigt starka dansare i huvudrollerna, säger Marlene Jacobsson.

Okända för dansen

De fyra friarna finns med, likaså kungen och drottningen.

– Friarna, som besöker prinsessan Aurora, är fyra killar som aldrig dansat tidigare men som gör sina roller rättvisa ändå, säger Matilda Larsson.

Stand up-komiker skrev till baletten

Marlene Jacobsson har valt att mixa denna relativt allvarsamma och mörka historia med humor och har till sin hjälp haft Lkpg Hahas humorkung Ben Kersley.

– Törnrosa är en oerhört fin föreställning som innehåller väldigt många känslor. Det finns avundsjuka, glädje, besvikelse, utanförskap och kärlek. Många kan nog känna igen sig i det. Men så har jag blandat in komiska inslag där man minst förväntar det. Till min hjälp har jag Ben Kersley, som jag har samarbetat med i andra projekt också, säger Marlene Jacobsson.

Nytänkande

Att låta Östgöta blåsarsymfoniker musicera åt en balettföreställning är ett annorlunda koncept för Östergötland. En föreställning där musik och dans står i centrum och orden inte finns, bidrar till ett känslosamt möte mellan publiken och de på scen. Torsdagens föreställning är nästintill slutsåld men enstaka platser finns kvar till onsdagen den 26 november. Ensemblen är laddad.