• Under ett Soma Move-pass hos Vikingstad Gymnastikförening är det både balans, rörlighet, styrka och koordination som tränas. Foto: Leif Larsson
  • Anna Ström, tv, är ordförande i Vikingstad Gymnastikförening och Bodil Sandström leder Soma Move-passen, en ganska ny träningsform som introducerades i höst i VGF. Foto: Leif Larsson
  • Alla har sin stil när det utövas Soma Move. Foto: Leif Larsson

Träna bort julmaten i Vikingstad

Vikingstad gymnastikförening gör sitt för att hålla invånarna på orten i trim. Ett brett utbud erbjuds och vår tidning kollade in ett Soma Move-pass, en ganska ny träningsform, som är perfekt för att träna bort julmaten efter december månads festligheter.

– Soma Move grundades för cirka sex år sedan och har vuxit på sistone. Ledare ska vara utbildade och man måste ha licens för att arrangera aktiviteten, berättar Bodil Sandström som håller i passen.

Soma Move har ett holistiskt anslag, alltså ett helhetstänk. Det är graciösa rörelser som utförs i ett konstant flöde under 45 minuter, inga pauser ingår. Trots elegansen så är det fysiskt krävande.

– Många saker tränas; balans, styrka, spänst och smidighet. Det handlar mycket om rörlighet och koordination och andningen är också ett viktigt inslag. Det är även rotation och vridmoment, och visst kan man få träningsvärk, redogör Bodil.

Speciella namn

Man följer ett visst program och flera gånger per år kommer nya varianter. De enskilda övningarna har lite roliga namn som beskriver hur de ska utföras. Allt från "pushing lizard" (knuffa ödla), "rocking lion" (gunga/skaka lejon) till "soma tea cup" som är att snurra armen med en tänkt tekopp i handen. Soma Move startade i höst i Vikingstad, beläget halvannan mil väster om Linköping.

– Det är anpassat för både äldre och yngre och det är mest kvinnor på våra pass men även några män. Det brukar komma cirka 20 personer varje gång. Träningsformen används också på elitnivå, av exempelvis fotbolls- och ishockeylag, upplyser Bodil.

Ett stort utbud

Vikingstad Gymnastikförening har dock mycket mer på repertoaren. Träningspassen äger rum på fyra ställen, i gymnastiksalarna i Vikingstad skola och Rappestad skola och på Scoutgården och i Missionskyrkan. Barngymnastik finns för alla möjliga åldrar och vuxna har mycket att välja på. Box, cirkelträning, linedance, ryggympa, zumba, qigong och yoga finns på schemat och dessutom något som kallas "morgongäspet" för de morgonpigga och mamma-baby-pass för dem som nyligen fått barn.

– Vi har en väldig variation och försöker hela tiden komma med nya aktiviteter. Vi vill gärna ha ett medelsvårt pass i gympa men har ännu inte någon ledare till det, konstaterar Anna Ström, ordförande i VGF.

Tradition

Föreningslivet har haft gympa i Vikingstad sedan 1950-talet. Först i Vikingstad SK men sedan 2010 i VGF som då bröt sig ur VSK. Idag har klubben 280 medlemmar och cirka 90 procent är kvinnor och tjejer. I Vikingstad finns cirka 2 000 invånare och varje vecka är det en imponerande siffra på omkring 300 personer totalt på de olika passen. En del dubblerar förstås. Varför är då gymnastik så populärt i Vikingstad?

– Det beror säkert på tradition, gympa har "alltid" funnits här. Vi finns på nära håll och vår bredd gör att det finns något för alla, fastslår Anna.

VGF gör mer för att aktivera invånarna och för att synas. Inför varje säsong har man en kickoff/inspirationsdag där allmänheten bjuds in för att testa motion.

– Vi försöker alltid att ha något nytt att visa och ibland har vi föreläsare, berättar Anna Ström, ordförande i föreningen som erbjuder omväxlande kroppslig hålligång.