• Tommy Stenström vill uppmuntra och motivera BK Derbys tjejer att nå till elitnivå, om de så vill. Foto: Fanny Miles

Tränare med driv för laget

För mer än 100 år sedan, närmare bestämt 1912, sparkades den första bollen till vad som skulle komma att bli idrottsföreningen BK Derby. Sedan dess har många sporter utövats på Linköpings fotbollsplaner i Derbys namn.

Tommy Stenström är en av alla de eldsjälar som engagerar sig för att låta fotbollen få ta plats. I tre år har han tränat flickor BK Derby 03.

– Jag har idrottat hela mitt liv och det var när min dotter började spela för Derby som jag engagerade mig. Efter ett tag blev jag tillfrågad av tränaren Rickard Johansson att bli tränare så på den vägen är det, berättar Tommy Stenström.

Motivera laget

Träningsmetoden är enkel; det handlar om att uppmuntra, motivera och att vara seriös.

– Jag och Rickard ser det som att vi utbildar tjejerna till att ha en chans att bli elitspelare om de senare vill. Vi arbetar med att uppmuntra laget, givetvis låta dem ha kul på plan men också visa på att det finns regler inom sporten och att man ska ta det seriöst. Hela Derbys ungdomssida ställer krav på att spelarna ska vara seriösa, säger han.

Fördomarna börjar sina

Tommy kan se att synen på flick- och damfotboll har förändrats över åren men att det fortfarande finns föreningar som behandlar flick- och pojklag olika.

– Det har blivit bättre på senare år och det är nog LFCs förtjänst. Kommunen engagerar sig men samtidigt finns det saker kvar att göra, till exempel mer träningstider, säger han.

Stångebro nästa

För BK Derby flickor 03 väntar närmast Stångebroslaget. Det är en stolt Tommy Stenström som berättar att hans lag är ett av få Linköpingslag som blivit inbjudna.

–Det kommer lag från andra städer vilket är bra eftersom det kan vara utvecklande att möta annat motstånd, säger han. Vintersäsongen är snart här. Då byts Grenadjärsvallen ut mot Skarpans konstgräsplan utomhus. För Derby rullar sportveckan definitivt på.