• Kim Björkegren är ny tränare i LFC efter Martin Sjögren, en utmaning han ser fram emot med spänning. Foto: Max Elofsson
  • Att Kim Björkegren skulle välja tränarkarriären har inte alltid varit självklart, men efter ett sabbatsår för sex år sedan har han jobbat hårt för att utveckla sitt ledarskap. Steget till LFC kändes som ett perfekt val. Foto: Max Elofsson

Tränaren vill stanna länge i LFC

"Det är inte mycket som slår det här på fingrarna. Bättre blir det inte"

Under en längre tid har han varit mentalt förberedd på att ta nästa steg i tränarkarriären, men när Linköpings FC presenterade honom som ersättare till Martin Sjögren blev han överrumplad. – Jag fick göra tio intervjuer, hade en massa sms och säkert ett 100-tal samtal. En sådan uppmärksamhet var jag inte beredd på, säger Kim Björkegren. Nu hoppas han kunna stanna i mästarlaget en lång tid framöver.

Drygt en vecka har gått och den största anstormningen har precis lagt sig när vår tidning kliver in på Linköping Arena, Kim Björkegrens nya arbetsplats. Sedan sportchefen Maria Hagström presenterade honom som ny huvudtränare för klubben har han haft ett hektiskt schema, med många att lära känna och mycket att sätta sig in i. När han välkomnar oss till sitt, för honom, ovana kontor håller han precis på att avsluta ett sms. "Jag måste skriva klart det här, annars kommer jag garanterat att glömma bort det", skojar han.

– Det har varit mycket att göra under den första veckan, men det har varit många roliga saker, så då är det ju okej. Det har varit lite annorlunda än vad jag är van vid sedan tidigare, framförallt medialt. Dessutom har jag försökt att sätta mig in i alla andra delar, till exempel träningsmetoder, men vi har sagt att vi inte ska vända upp och ner på varenda sten utan behålla det som har varit fungerande under de senaste säsongerna, fortsätter den nya LFC-tränaren.

Oönskad konkurs

Det var många som blev förvånade när han iförde sig rollen som guldtränaren Martin Sjögrens efterträdare. Med bland annat Karle IF, Kisa BK och Hovås Billdal IF på meritlistan betraktades han som en doldis, men personligen var han väl förberedd på att ta nästa steg i den, för hans ålder, långa tränarkarriären. Redan för några år sedan var han nämligen nära Damallsvenskan, då han var aktuell för Tyresö, något som dock stoppades av en oönskad konkurs. 

– Jag har mestadels jobbat inom föreningar under korta sessioner. Det har varit en medveten strategi för att tidigt kunna påskynda min utvecklingsprocess som ledare, där jag inledningsvis tycker att jag hade vissa brister. Nu, inför det här året, kände jag mig stabil, att jag hade landat i mitt ledarskap, och därför sökte jag en klubb som är på rätt nivå och där jag kunde stanna under en längre tid, så LFC känns helt perfekt, berättar Kim Björkegren.

Sabbatsår

Fotbollen har alltid varit det största intresset för 35-åringen från Linköping. Som spelare genomförde han provframträdanden hos ett gäng elitklubbar, men enligt honom själv saknade han den drivkraft som behövs för att nå den absoluta toppen. Vid 23-års ålder la han skorna på hyllan, men trots allt föll det sig naturligt att fortsätta inom sporten, fast som tränare.

– Efter tiden i Kisa och division 3 valde jag att ta ett sabbatsår från tränaruppdragen. Jag reste runt, tittade på mycket fotboll och utbildade mig ytterligare, men om jag blir mer personlig tog jag mig faktiskt en funderare över vad jag ville med livet. Man står ju inför en hel del vägval, men där och då bestämde jag mig för att satsa fullt ut, så under de senaste sex åren har jag jobbat oerhört hårt med min personliga utveckling, säger LFC-tränaren. 

"Vinna som gäller"

Med en succésäsongen i ryggen och många tunga tapp på spelarsidan är det inget lätt uppdrag som LFC lagt på Björkegrens axlar, men med ett stort fokus på att sammansvetsa gruppen, få ut maximalt av varje spelare och hitta ett vinnande spelsätt ser han med spänning fram emot den kommande säsongen.

– Man kan knappast hitta bättre förutsättningar någon annanstans i världen, det är inte mycket som slår det här på fingrarna. Bättre blir det inte, säger Björkegren, blickar ut över arenan och avslutar:

– Föreningens målsättning är att spela fotboll i världsklass och för att göra det krävs det ju att placera på första eller andra plats varje år för att nå Champions League. Samtidigt tycker jag inte att man sätter ett sådant mål om man har så målmedvetna spelare och ledare som vi har, utan det är vinna som gäller, så ambitionen är givetvis ett SM-guld.