• Staffan Gustavsson hårdtränar inför årets Vasalopp. Foto: Patrik Ekström
  • Pontus Boström var naturligtvis ute och åkte en timme. Foto: Patrik Ekström
  • Det gäller att åka i rätt riktning. Foto: Patrik Ekström
  • Efter en dags åkning behövs pistmaskinen för att preparera banan igen. Foto: Patrik Ekström

Träning inför Vasaloppet pågår

Under julhelgen slog kylan till rejält, som mest pekade termometern på 23 minusgrader och då blev det full fart på snökanonerna vid Vreta Skid- och Motions anläggning på Vreta Kloster golfbana.

Ett stort antal frivilliga arbetade under julledigheten för att få igång det 3,3 kilometer långa skidspåret. Efter ett par veckors jobb var en dryg kilometer preparerad och sedan dess har anläggningen varit välbesökt av motionärer och Vasaloppsaspiranter.

I etapper

Mats Isaksson är spåransvarig på Vreta Ski Center och han har varit den som sett till att kanonerna levererar snö och att pistmaskinen drar ut när det behövs.

– Vi har haft en jättebra beläggning sedan banan drog igång i år och i morse var banan full av skidåkare efter att snökanonerna varit igång under natten. Man behöver ha cirka två till tre minusgrader under nätterna för att man ska kunna köra våra tre snökanoner och dessutom behöver vi lite torr luft för att snön ska bli perfekt, förklarar Mats Isacsson som är anställd vid Vreta Kloster Golfklubb för att bland annat ansvara för skidspåret.

Isaksson är en erfaren skidåkare med en mängd Vasalopp i benen och han vet vad som krävas för att få ett bra skidspår.

– Just nu är banan 1, 2 kilometer men vi siktar på att komma upp i 1, 6 kilometer snart. Om kylan och luftfuktigheten är den rätta så kan man komma upp i banans maximala längd så småningom.

Snöfattig vinter

Vretabanan ett av två spår som är öppet för längdskidåkning i Linköping, den andra anläggningen som har snökanon/konstsnöproduktion är Åbysäcken och den ligger i Hackefors. Just nu finns det drygt en kilometer skidspår i gott skick för både klassisk och skate åkning i Åbysäcken. Staffan Gustavsson som tränar för Vasaloppet är en av de som hjälper till med banan i Hackefors i normala fall men igår drog han iväg till Vreta Ski Center för att prova på.

– Det är kul att pröva något annat trots att vi har bra på spår hemma i Åbysäcken. Här i Vreta är det en kuperade och trevlig bana, säger Staffan som ställer upp i Vasaloppets ”Öppet Spår” i år.

– Jag har väl åkt ordinarie Vasalopp sju eller åtta gånger tror jag men i år får det bli Öppet spår istället.

Tävlingsdags i Vreta

En rad tävlingar står för dörren. Den 18:e januari är det Vreta Handelsbanken Ski Maraton, vilket är en möjlighet för deltagare att förbättra sin startposition i Tjejvasan och Vasaloppet eftersom det är ett seedningsgrundande lopp. Förutom seedningsloppet så kommer det även att vara ett lopp för den kommande skidgenerationen, nämligen Lilla Vreta Ski Maraton.

Pontus Boström, en av eldsjälarna ute i Ljungsbro och Vreta Ski Center, var ute och provade skidvallan igår eftermiddag.

– Jag kör en timme idag men det har blivit för dåligt för mig den sista tiden. Men än så länge har vi ju inte haft så många skiddagar, säger Pontus som är med i både föreningsstyrelsen och i Vretaslingans styrelse.