• Antonia Eriksson lever som hon lär - ett hälsosamt liv med tränings- och kostfokus. Foto: Julia Kimell
  • Nu strålar hon men för något år sedan var läget ett annat. Tack vare terapi och ny inställning till livet har Antonia Eriksson gått från döende till livssprudlande. Foto: Julia Kimell

Träningen visade vägen bort från sjukdomen

För två år sedan döende av undervikt – nu energisk fitnessguru. Linköpings egna Antonia Eriksson fick smak på livet och inspirerar nu 32 000 följare på Instagram-kontot Eatmoveimprove.

Det tycks ställas höga krav på dagens kvinna. Det är speciellt de unga, duktiga tjejerna som drabbas av ätstörningar.

– Man vill bli bäst, och behöver kontroll. Många får ångest och känner samhällets press. Mat kan vara något att kontrollera mitt i röran, säger Antonia Eriksson.

Så var det även för henne. Efter en frossarkväll med kompisar räknade hon ut hur många kalorier hon ätit – och blev chockad. Hon blev manisk och började räkna på allt hon åt. Hon har alltid älskat att träna men det gick snabbt överstyr. Det blev två-tre konditionspass om dagen, och eftersom hon var ensam mycket den sommaren var det ingen som kunde kontrollera henne. Det var mycket omkring henne som var kaos, och saker från förr hade börjat komma ifatt.

-Jag visste precis vad jag skulle äta för att alltid kunna ligga på minus. Andra kan vara beroende av alkohol, men jag blev besatt av kalorier. Jag hade alltid redan ätit, om någon frågade.

Akut intagen

Sanningen var att hon svälte sig själv och höll sig igång tack vare koffeinet. Till en början trodde de henne men i slutet av sommaren slog hennes far larm och ringde ätstörningsenheten.

– Maten hade varit min enda trygga bas i livet. Strax innan jag fick hjälp hade jag slutat träna på egen hand eftersom jag kände att kroppen höll på att bryta ihop och allting snurrade. Jag åt druvsocker för att inte svimma.

I september kom domen – Antonia hade anorexia. Pulsen var svag och blodtrycket lågt. Det fastslagna matschemat fungerade inte och i tre dagar låg hon i sin säng och vägrade äta. Samtidigt vågade hon inte somna för att hon trodde hjärtat skulle stanna. Om hennes far inte ringt akuten då hade hon inte klarat sig.

– Jag hade ont överallt och insåg att jag inte ville dö. Det var ett riktigt uppvaknande.

Bäst på förbättring

Om Antonia bestämmer sig för något blir det så. Kanske inte så konstigt att hon därefter gjorde en rekordsnabb återhämtning. Från att ha varit bäst på ätstörningar var hon snart bäst på fitness. I februari året därpå hade hon nått sin målvikt och kunde börja träna igen. Hon ville träna perfekt och äta perfekt. Ren mat skulle det vara, helst ekologisk.

– Jag hade missat ett halvår i skolan och ville snabbt tillbaka och få toppbetyg direkt. Då gick jag in i väggen och blev sjukskriven. Jag fick ångest av tanken på krav och blev därför tvungen att vila. Jag klarade ingenting.

Efter sommaren kunde hon landa i sig själv, och samtalsterapin blev en lyckad del av Antonias nya framsteg.

Äta för att träna

I dag tränar hon för att det är det bästa hon vet. Hon väger sig bara när hon måste, och tänker bort hur många kalorier maten innehåller även om hon av gammal vana vet siffran direkt. Hon älskar träning och mår bra av att ta hand om sin kropp. Så länge hon lyssnar på den är allting frid och fröjd. Nu drömmer hon om att bli pt i rehabiliteringssyfte för andra som försöker komma ur anorexians klor. Eller kanske terapeut.

Personer med ätstörningar skriver och ber henne om hjälp. Instagram hjälpte henne tack vare de som var i samma sits som hon– och som verkligen förstod henne. Nu kan hon hjälpa tillbaka.

– Om jag hade haft någon som förstod mig hade det varit enklare. Jag känner igen ångesten som mat kan innebära – anorexia är ju en psykisk sjukdom men det gäller att ta itu med det verkliga problemet. Ångesten ligger egentligen inte i maten, utan i något annat man förtränger. Kanske för att det är svårt att ta itu med det som egentligen smärtar.

Antonias lyckosamma kamp har uppmärksammats i många medier både nationellt och internationellt och den nyfikne kan följa hennes blogg eller Instagram-konto.