Träningsresor till utlandet allt mer populärt

Kanske minns ni den första filmen med Stig-Helmer Olsson där han och de andra sällskapsresenärerna tränade i grupp på SunTrips resort i Estockolmo. Fler och fler svenskar väljer nu destinationer där det finns möjlighet till att både dricka fruktiga drinkar och att träna.

Mattias Varén arbetar som reseekonom på Forex bank och titulerar sig lite skämtsamt proffsturist. Med 100 resdagar om året tar han sig runt i världen för att testa utbudet av aktiviteter. I januari i år åkte han på träningsresa till Kanarieöarna där bland annat golf och surfing stod på schemat.

– Jag tror att trenden kring träningsresor är här för att stanna. Svensken är väldigt träningsmedveten och vill kunna hålla igång även under semestern.

Temaresor

På många resorter finns möjlighet till att träna i gruppträningspass likt de som finns på träningscenter hemma i Sverige. Förutom det finns också möjlighet till arrangerade gruppresor med fokus på en specifik sport. Bland annat anordnas det löparresor till storstäder, klättringsresor, yogaresor och golfresor.

– Golfresor har funnits länge och nu börjar även andra sporter ta sig in på marknaden. Utbudet är brett men den som inte hittar vad den söker hos researrangörerna kan ju alltid sätta ihop sin egen resa.

Träning i fokus

Studio Fitness grundare Margot Deild har sedan 2006 anordnat gruppresor och nu i vår tar hon med sig ytterligare en grupp till Nerja i södra Spanien.

– Vi börjar med en löptur klockan sju varje dag och efter det följer yoga vid soluppgången innan frukost, säger hon.

Vid måltiderna talas det om näringsinnehåll och därefter följer mer träning. Deltagarna är aktiva tolv timmar varje dag och fokus ligger på hälsa. Åldersspridningen bland deltagarna är stor men det påverkar inte aktivitetsgraden.

– Man är med precis så mycket som man själv orkar. Sjuttioåringar orkar inte lika mycket som trettiofemåringar, därför är de med på sina egna premisser. När somliga väljer att följa med på en extra aktivitet kan andra välja att stanna kvar på stranden för vila.

Medvetenhet ökat

Margot Deild menar att graden av medvetenhet kring träning ökat på senaste tiden.

– För tio år sedan var det bara en liten klick som var medvetna om följderna av att inte träna. Nu upplever jag det som att fler är medvetna och vill göra någonting åt saken.

Kajsa Nilsson

redaktion@linkopingsposten.se

Citat: Vi börjar med en löptur klockan sju varje dag och efter det följer yoga vid soluppgången innan frukost. - Margot Deild

Bildtext:

Margot Deild grundade Studio Fitness för 27 år sedan och arbetar nu med träningsresor till bland annat Nerja i Spanien. Foto: Kajsa Nilsson

Allt fler svenskar väljer att integrera träning i semestern. På bilden syns deltagare från Margot Deilds resa till Nerja. Foto: Margot Deild