• Närvarade gjorde Tomas dotter Emma och hans änka Monica Tranströmer. Foto: Jerry Prütz

Tranströmer får plats

På Tomas Tranströmers födelsedag den 15 april, invigdes poeten och Nobelpristagarens, alldeles egna plats utanför stadsbiblioteket. Numera kommer platsen att kallas Tomas Tranströmers plats. Närvarande var Tranströmers änka Monica Tranströmer och dottern Emma.

Tomas Tranströmer fick Nobelpriset i litteratur 2011 men vad färre kanske vet är att han varit verksam i Linköping på 60-talet.

Poeten, nobelpristagaren och psykologen Tomas Tranströmer bodde och verkade i Linköping mellan åren 1960 och 1966 på Roxtunaanstalten. Själva anstalten nämns i några av hans dikter där ett ordstäv handlar om att han ser "ljuset från anstalten". Ett av Tomas Tranströmers favorittillhåll i sin forna hemstad var stadsbiblioteket som han ofta besökte.

Åkerö guidade

Kommunens kultur och fritidsdirektör Karin Olanders var den som inledde invigningen och där efter spelade Skolmusikkåren några passande stycken. Skådespelaren Mats Huddén läste några av Tomas Tranströmers dikter. Som avslutning berättade guideklubbens Emil Åkerö om Tomas Tranströmers Linköping.

Debuterade 1954

Tomas Tranströmer föddes 1931 och dog 2015. Han fick Nobelpriset 2011 efter att ha varit förhandstippad under många år. Han debuterade 1954 med "17 dikter" och blev redan då hyllad som ett ungt geni. Han har översatts till många språk. 1990 fick han en stroke som gjorde honom halvsidesförlamad samt att han även drabbades av afasi. Dock fortsatte han att dikta och gled nu över till att skriva Haikudikter till skillnad mot de ofta långa och svepande dikter han tidigare skrev.