Träsnidaren sprider tomtestämning

Han är en av tolv hantverkare, men på Hemslöjdens julutställning får Ingvar Johanssons färgglada tomtar stor plats. En åker skidor, en annan läser bok, träsnidarens detaljerade konstverk sprider julstämning i mängder av bostäder runt om i Östergötland. Nu finns de tillgängliga på Storgatan i Linköping.

Vid nio års ålder fick han en kniv av sin far, sedan dess har snideriet varit ett stort intresse för Motalabon Ingvar Johansson.

– Allt började i vedboden. Jag bodde på landet och började tälja barkbåtar, sedan har allt bara rullat på, säger han och fortsätter:

– När jag var mindre gjorde jag mest modellbåtar, men sedan kom jag in på trägubbar, och då tog jag inspiration från Döderhultarn, som var en svensk välkänd träskulptör. Att tälja som han gjorde gick ju naturligtvis inte, så det blev den här petiga och detaljerade stilen som jag har idag.

Tomteförslag

År 1978 blev han tillsagd att satsa på tomtar. Han nappade på förslaget, något som kom att bli ett lyckat drag, och nu pryder hans populära skulpturer mängder av dekorerade hyllor. 

– Folk tycker nog att de är lite speciella, de är väldigt detaljerade. Jag har aldrig tagit reda på hur lång tid de tar att tillverka, men man får absolut inte jäkta, det får ta den tid det tar, säger han och fortsätter: 

– Det är en väldigt fin hobby, det är ett nöje att sitta lugnt och fint och tälja. Det behövs inte så mycket, men vi är 25 gubbar som delar på en slöjdsal där vi har alla proffsmaskiner så att jag kan såga till ämnena, annars sitter jag bara vid min arbetsbänk i lägenheten.

Traditionellt perspektiv

För andra året i rad arrangerar Hemslöjden julutställningen "Det är vi som är julen". Med lokala hantverkare visar de upp högtiden ur ett traditionellt och östgötskt perspektiv. Då alla produkter är till försäljning kommer utseendet att förändras vid flertalet tillfällen fram till slutdatumet den 7 januari. 

– Vi vill att våra besökare ska få en känsla av jul när de kommer in i butiken. Det ska vara en lugn oas med stämningsfulla kryddor, vi är jättenöjda med det vi åstadkommit. Vi har så otroligt duktiga hantverkare och slöjdare i Östergötland, att vi kan erbjuda en plats för dem att visa upp sina verk är vi väldigt stolta över, säger hemslöjdskonsulenten Kerstin Eriksson.