• Erfarna moderaterna Paul Lindvall, Catharina Rosencrantz och Christian Gustavsson sitter kvar i stadshuset. Denna gång som kommunalråd i opposition. Foto: Fanny Miles

Tre kommunalråd för M

Moderater i opposition, en laguppställning som enligt moderata kommunpolitikern Paul Lindvall står rustad inför valet 2018. Tillsammans med Catharina Rosencrantz och Christian Gustavsson utgör de Moderaternas kommunalråd i opposition.

–Vi har blivit utsedda av vår fullmäktigegrupp och har ett starkt stöd bakom oss. Vi kommer att granska majoriteten för att se hur de sköter sina vallöften och naturligtvis bevaka de frågor vi har ansvarat för de senaste åren, säger Paul Lindvall. Själv blir han vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ett starkt näringsliv och goda förutsättningar för företagande menar Moderaterna är grunden för Linköpings kärnverksamhet. Christian Gustavsson siktar in sig mot samhällsbyggnadsfrågor samt personalfrågor, som han arbetat med tidigare, medan Catharina Rosencrantz fortsätter med skolfrågor.

–Jag har haft förmånen att vara med under den stora skolreformen. Nu fortsätter arbetet med att bevaka skolans intressen. Vi har många utmaningar i skolvärlden framför oss, och det gäller alla politiker, säger Catharina Rosencrantz.

Tre av fem moderater

Rosencrantz och Gustavsson kommer inte att ha en fulltidstjänst som kommunalråd. Hur den exakta uppställningen kommer att se ut klubbas under nästa kommunfullmäktige, tisdagen den 4 november. Dock lutar det åt att oppositionen får fem kommunalråd och majoriteten får åtta.

–Det kommer att dyka upp ett antal nya ansikten i vår fullmäktigegrupp samtidigt som några politiker byter områden helt. Vi värdesätter nya perspektiv men också erfarenhet. Det är viktigt att tänka bredd inom politiken och man måste definitivt tänka så i opposition, säger Christian Gustavsson.

Blå blev röd

Samarbetet med övriga partier i opposition står som självklart och det är en något skämtsamt förargad Paul Lindvall som nämner Folkpartiets ställningstagande om att stå kvar i majoritet, denna gång jämsides Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

–Det hade såklart varit bra om Folkpartiet stannat kvar i Alliansen. Vi har ju arbetat tillsammans i många frågor men alla partier får göra sina val. Vi måste inte locka tillbaka dem utan väljer istället att gå till val med en bra politik, säger Paul Lindvall.

– Vi har haft en samsyn inom Alliansen vad gäller skolan. Det kommer att bli intressant att se hur Folkpartiet väljer att ta ställning inom skolpolitiken, till exempel vad gäller friskolor, inflikar Catharina Rosencrantz. Lindvall menar ändå att deras år vid makten lagt en grund för ett Linköping i framkant.

–Vi ger majoriteten en välskött kommun. Vi i oppositionen kommer nu att bevaka våra intressen och samtidigt flytta fram positionerna inför nästa val, avslutar han.