• Kraftpaketet Johannes Årsjö kastar öltkaggar utan problem. Foto: Kajsa Nilsson

Tre svenskar gick vidare - aldrig hänt förr

Giganterna möttes i Stadium Arena

I helgen avgjordes Giants Live Sweden i Stadium Arena i Norrköping inför omrking 2 000 åskådare, en deltävling i Världens starkaste man (WSM). Norrköpingssonen tillika Sveriges starkaste man Johannes Årsjö kom tvåa efter amerikanen Brian Shaw.
Efter sex grenar stod det klart vilka som går vidare i tävlingen. 
Brian Shaw har tidigare blivit världens starkaste man två gånger och kom inte oväntat på förstaplats. Tvåan Johannes Årsjö och trean Martin Forsmark kommer tillsammans med David Nyström representera Sverige i Världens starkaste man.
– Vi har aldrig förr haft tre svenskar med så det är stort, säger Tobias Jedby som var med och arrangerade tävlingen i lördags. Han uppskattar att omkring 2 000 personer befann sig på plats.
–Det var 1 880 förköp sålda och sedan kom folk och köpte biljetter på plats. Nu är sporten som allra störst och vi var många inblandade för att arrangera tävlingen här i Norrköping, säger han.

Bra och häftigt


Arenan osade av energi, både från de tävlande och publiken. Tolv män gjorde alltså upp om platserna till WSM. Bland tävlingsdeltagarna var den lättaste 120 kilo tung och den tyngsta 185 kilo. Tävlingsgrenarna som testades var farmers walk, apollons axle, loading race, car deadlift, keg toss och atlas stones.
– Det är jättekul att tävlingen kommer till Norrköping och vi hejar så klart på Johannes Årsjö, säger Ida Svensson som var på plats tillsammans med systern Emma Svensson och kompisen Johan Svegmo.
–Vår pappa och storebror är intresserade av kraftsport och genom dem har vi också blivit det, säger hon och systern nickar instämmande.
–Det har varit bra och häftigt, säger Johan Svegmo.
Mor och dotter Kuhla var också på plats för att heja fram de svenska muskelpaketen.
–Vi gillar att titta på styrketävlingar och det är klart att vi hejar på hemmasonen, säger Pia Kuhla och dottern Carolina Kuhla Svensson i en paus mellan två grenar.