• Företagarnas jury och Landshövdingen delade ut priset till TrikåÅby. Foto: Tommy Pettersson

TrikåÅby blev årets företag

Förra veckan delade Landshövding Elisabeth Nilsson ut priset Årets Företagare Östergötland igen. Priset denna gång år 2015 gick till Håkan och Kristina Arvidsson som driver företaget TrikÅby i Norrköping, närmare bestämt i Åby.
Årets företagarpriset är prestigefyllt och det märktes på den spända förväntning som lägrade sig på slottet när vinnarna skulle tillkännages. Östgötakommunernas företagsvinnare, organisationen Företagarna i respektive kommun samt kommunrepresentanter var samlade när landshövdingen berättade att juryns val hade fallit på företaget Trikåby AB.

Textilstaden Norrköping

Trikå jobbar i textilbranschen i Norrköping och ägs av Kristina och Håkan Arvidsson. Norrköping var förr i tiden känd som den stora textilstaden i Sverige och nu kanske det är dags för comeback.
– Våra pristagare är två utmärkta förebilder. Håkan och Kristina visar att en traditionell bransch kan vara både innovativ och utvecklande. Vi tycker att TrikÅby är en mycket värdig vinnare, säger Frida Boklund, regionchef för Företagarna.
– Kreativitet och förmågan till förnyelse förenar årets finalister. Framgångsrika och innovativa företag är en förutsättning för att Sverige och Östergötland ska fortsätta utvecklas, säger Landshövding Elisabeth Nilsson.

Juryns motivering

Vinnarna driver ett ägar- och storleksmässigt typiskt småföretag. Genom att målmedvetet utveckla ny teknik inom sin bransch har de pånyttfött en industri som är klassisk på orten. De utvecklar material och färdiga produkter till kunder som ofta har mycket speciella behov och bidrar därmed även till sina kunders utveckling. Val av råvaror och tillverkningsprocesser följer en medveten hållbarhetsstrategi.
De har lyckats kombinera stora investeringar i utveckling med en stabil ekonomisk utveckling, med stadigt ökande omsättning och lönsamhet. Som förebilder tar de ett ansvar både för ortens och branschens utveckling. Med sin spetskompetens är de också en viktig del i den YH-utbildning som finns inom branschen.