• Anders, Daniel och Ulf är utgör trion Persona non grata. Lågmält och känsligt framför sin poetiska visa. Foto: Stefan Hedström

Trion från Björsäter

Persona non grata är en akustisk vistrio med säte i Björsäter. De vågar ta sin musik på allvar och vara sårbara i det de gör. Sedan starten i februari har det hunnit med en hel del.

Anders Karlsson, Daniel Sandberg och Ola Trygg utgör den lågmälda och finstämda trion Persona non grata. En trio som inte räds det lågmälda och personliga.

– Vi har alla upplevt att inte vara önskvärda personer i olika sammanhang, öppnar Anders Karlsson vårt samtal och får medhåll av Daniel Sandberg med vilken han delar sångsysslan med. Persona non grata kan enklast översättas med ”icke önskvärd person”.

– Vi har nog också upplevt att livets väg inte alltid gått rakt fram. Vi har alla våra olika sätt att handskas med det men det vi har gemsamt, förutom musiken då, är att vi kanske inte alltid hantera saker på det allra bästa sättet, berättar Daniel och låter Anders ta vid.

Viktiga texter

– De låtar och texter jag skriver är viktiga för mig och de är samtliga på något sätt, självupplevda och har något att berätta. Ibland får jag frågan om jag är trubadur men jag kallar mig hellre vispoet vilket är för mig viktigt att betona, säger Anders och menar att han hämtar inspiration hos Leonard Cohen, Tomas Andersson Wij, Dan Andersson och Nils Ferlin. När det kommer till de musikaliska förebilderna så poppar namn som FJK och Simon and Garfunkel upp.

Bandet startade upp i februari och har redan hunnit uppträda en hel del. Den 22 augusti så spelade de en alldeles egen konsert i St: Larskyrkan i Linköping.

– Jag har spelat i många olika band och konstellationer, berättar Daniel och fortsätter.

Kramar

– Visst har man väl fått bra respons på det man gjort förut men de reaktioner vi tre får på vår musik har varit helt överväldigande och något jag inte väntat mig precis, säger gitarristen och sångaren och Ola Trygg menar att de, till och med fått kramar av några kvinnor som lyssnat på dem.

– Jag har fått höra att vi berör och kanske är det så att när man visar sig lite sårbar genom att dra ner volymen, sänka garden och vågar tala från hjärtat så berör man människor, menar Anders Karlsson och tillägger att idag, onsdag, då tidningen kommer ut har de en spelning i Åtvidaberg sedan bär det av till Katrineholm och ytterligare en spelning i en kyrka.

Gillar kyrkorummet

– Vi är inte ett religöst band på det sättet men jag gillar kyrkorummet. Det passar vår musik bra, avslutar Anders Karlsson i trion Persona non grata.