• Per Thulin, Maria ”Mia” Langborg Ziherl och Maria Hultqvist driver Sky Hotel Apartments tillsammans. Arbetet fylls av glädje, vänskap och gedigen erfarenhet. Foto: Fanny Miles
  • Sköna sängar! Hotelltrion har en god kombination av erfarenhet och kunskap för att skapa ett trivsamt och fräscht hotell. Dessutom finns en varm vänskap mellan de tre delägarna. Foto: Fanny Miles
  • Arbetsplatsen i toppvåningarna i Linköpings näst högsta byggnad, ger sin utsikt kan sägas. Foto: Fanny Miles

Triss i hotellägare

Service är den gemensamma nämnaren för trion som driver Sky Hotel Apartments. Maria Hultqvist, Maria ”Mia” Langborg Ziherl och Per Thulin firar fem år som ägare till hotellet med utsikt över hela Linköping. Den glada och lättsamma kombon har god erfarenhet inom hotellbranschen men egenföretagarkonceptet var till en början helt främmande.

Per och Mia möttes genom Globe Hotel, där de båda arbetade under 90-talet, medan Maria och Mia träffades via ett projekt som Stångåstaden drev. Möjligheten att starta ett lägenhetshotell i Tornet dök upp och trion bestämde sig för att satsa.

–Vi träffades på ett fik för att se vad vi tyckte om varandra. Det blev ett positivt möte så vi bestämde oss för att vara med i upphandlingen, berättar Mia.

Modernt och fräscht

Högst upp i Tornet är utsikten ypperlig. Linköping breder ut sig som en karta och östgötska slätten är blott ett stenkast bort. Verksamheten inom Sky har tre olika ben; Möblerade lägenheter, så kallade TownAapartments på spridda adresser i centrala Linköping, konferenslokaler samt spatiösa hotellägenheter i Tornet, med eget kök och en utsikt som heter duga.

– Grundstommen är att det alltid ska vara fräscht. Vi satsar på produkten och på den personliga kontakten. De som är i mest behov av den här typen av boende är personer som till exempel arbetar inom projekt, nyrekryteringar till företag eller privatpersoner som kanske renoverar sin bostad. Den vana resenären och hotellgästen uppskattar och värdesätter nog bekvämlighet och vanlighet, säger Mia.

Triss i vänskap

Skyensemblen har nära till skratt och att det finns en varm vänskap dem sinsemellan är svår att ta miste på.

– Vi pratar med varandra mycket och har väldigt kul tillsammans. Det är nästan som syskonkärlek, säger Maria innan Mia inflikar;

–Dessutom är det bättre att vi är tre än två för då kan man alltid rösta ut en, säger hon och skrattar.

Nedgång och uppgång

Även om den första tiden var tuff har de funnit en balans i verksamheten och har till och med drygat ut med ett hotell på Kungsholmen i Stockholm. Där sitter Per bakom rodret medan Maria och Mia har fokus på Linköping.

– Den tuffaste tiden var efter första sommaren. Beläggningen sjönk betydligt under sommaren och eftersom bolaget inte hade någon historik så visste vi inte om det var tillfälligt eller om slutet var nära. Därtill ligger den här byggnaden lite avsides och många förstod nog inte vårt koncept, menar Per. Den egna viljan i att få det hela att fungera var vad som fick verksamheten att rulla på. Mia och Maria, som båda bor i Östergötland, bar en vaktmästarroll parallellt med delägarskapet.

–En stor vändpunkt kom när vi tog hem Stockholm, tillägger Per.

Står nära personalen

Det finns ett sorglöst driv hos de tre entreprenörerna. Arbetet kräver säkerligen sin tid och mången av dagens timmar stavas Sky men ambitionen får plats jämsides glädjen över arbetet. Det finns en ödmjuk respekt inom och för hela hotellets personalgrupp och det är lätt att förstå varför de trivs tillsammans, hela hotellgänget.

– Vårt driv och att vi uppskattar personalen gör oss förhoppningsvis till goda ledare. Vi vill vara nära vår personal och gör vad vi kan för att det inte ska uppstå några klyftor. Vi vill känna oss som en del av gänget, säger Per övertygande. En rätt så trovärdig inflikning med tanke på att personalstyrkan ganska nyligen kom hem från Island. I värdegrunden ligger orden glada, lyhörda, engagerade, personliga och professionella – fem kärnvärden som är beskrivande för hela den verksamhet som Maria, Mia och Per har byggt upp.

– Orden ska beskriva vilka vi är och inte vad vi vill uppnå, menar Maria. Det är genuint och gediget. Den framåtanda som huserar högst upp i tornet passar sin plats väl. Kanske väntar fler projekt, om nyfikenheten och drivkraften får bestämma.

FAKTA Sky Hotel Apartments

Namn: Maria ”Mia” Langborg Ziherl - inköpschef, Maria Hultqvist - marknadschef och Per Thulin - vd.

Sysselsättning: Ägare av Sky Hotel Apartments.

Ålder: Mia - 44 år, Maria - 40 år och Per - 50 år.

Familj: Mia - Man och 2 barn, Maria -2 barn och 2 katter, Per - Fru, 1 dotter och 2 bonusbarn.

Bor: Mia - Sturefors, Maria - Borensberg, Per - Danderyd utanför Stockholm.

Fritid: Mia - ”Jobbet är lite av ett intresse men annars älskar jag att löpträna”. Maria - ”Jag är igång med att göra en tjejklassiker, renoverar huset och gillar djur och natur”. Per - ”Jag tränar tennis och gillar inredning”.

Otippat: Mia - ”Jag gillar fysiska utmaningar. Till exempel har jag repillerat nerför tornet, hoppat bungyjump och så gillar jag utförsåkning på cykel”. Maria - ” Jag har planer på att skriva en bok. Min hemliga dröm var länge att bli skådis”. Per - ”Jag älskar tv-spel. Kan sitta hur länge som helst med det. Sedan spelar jag piano och i 50-års present fick jag lektioner hos en sångcoach”.