• Sedan hon som 16-åring fick sommarjobb på apoteket har hon hållit sig kvar. Nu går Berit Johansson i pension. Foto: Kajsa Nilsson
  • I Smart eyes lokaler låg apotek Kronan. Foto: Kajsa Nilsson
  • Trevliga kunder finns det gott om, och det i kombination med härliga jobbarkompisar har fått henne att jobba kvar så länge. När hon en solig eftermiddag i maj går till sin gamla arbetsplats för att räcka över rabarber från trädgården hemma på Hästholmen möts hon av stamkunden Elsie Hansson som ger henne en kram och önskar en trevlig pension. Foto: Kajsa Nilsson
  • För en av de första lönerna köpte Berit Johansson den här klockan. Foto: Kajsa Nilsson
  • Trots att hon inte längre jobbar på apoteket kan hon inte låta bli att rätta till i hyllorna. Foto: Kajsa Nilsson

Trogen apoteket i 44 år

Berit Johansson har sett utvecklingen av apoteket under årens lopp. När hon som 16-åring började arbeta fick apotekspersonalen själva trilla pillren efter doktorns föreskrifter. I skyltfönstret på apotek Kronan på S:t Larsgatan satt hon och skrev ut etiketter på skrivmaskin.

– Farmaceuten blandade till pulvret och sedan fick vi tillsätta vätska, rulla massan och skära i lika stora piller. Det var noga att rullen skulle vara jämn så att alla piller blev lika stora. Vi fick också koka och sila växter till andra mediciner, berättar hon.

Mycket har hänt sedan dess, och det är en återprivatiserad apotekskultur hon lämnar när hon nu går i pension. Maken Rune är pensionerad sedan länge och nu kan de tillsammans njuta av den 2 000 kvadratmeter stora trädgården i Hästholmen vid Vätterns strand söder om Omberg.

Systerns idé

Att hon skulle börja arbeta på apoteket har hon sin syster att tacka. När hon efter grundskolans utgång drabbades av skoltrötthet kom den 15 år äldre systern med idén att söka sommarjobb på apoteket efter att ha sett en annons i den lokala dagspressen.

– Jag sökte jobbet och fick det. Jag hade aldrig arbetat tidigare och visste inte vad jag kunde förvänta mig i lön, personen som anställde mig föreslog 300 kronor i månaden. Senare när jag väl hade börjat fick jag veta att jag minsann var värd 727 kronor, en bra löneförhöjning, ler den nypensionerade apotekskontoristen.

När systern flyttade från stan för att utbilda sig till busschaufför i Stockholm uppenbarade sig möjligheten att få ett eget boende. Berit flyttade in i systerns lägenhet i Berga. För en av de första lönerna köpte hon ett armbandsur som fortfarande tickar på hennes arm.

Hållit sig i stan

44 år hann hon med att arbeta inom apotekets värld och förutom uppehåll när döttrarna föddes i början på 1970-talet har hon varit apoteket trogen. Vid enstaka tillfällen var hon utlånad till Kronans filial i Johannelund men annars har hon hållit sig i stan.

Hon skiljde sig från döttrarnas pappa när yngsta dottern inte var mer än ett år gammal och ända tills de båda hade blivit myndiga höll hon sig i Linköping trots att hon träffat en ny karl från Ödeshög.

– Rune var fastighetsmäklare i Ödeshög och lyckades få tag i ett vackert hus i Hästholmen. 1991 när båda barnen hade gått ut skolan flyttade jag dit och bor kvar där än, säger hon.

Kvällsjobb inte uppskattat

De senaste 23 åren har hon alltså pendlat från Hästholmen in till Linköping och trots att färden tagit många timmar ifrån henne har hon inte klagat.

– Jag tycker att det har varit smidigt. Men för några år sedan när vi skulle stänga klockan sju på kvällen var jag nära att säga upp mig. Det var sagt att vi skulle arbeta en kväll i veckan, det hade inneburit att jag inte skulle komma hem från jobbet förrän kvart i tio på kvällen. Men jag hade så snälla kolleger som bytte pass med mig så jag slapp jobba kväll så ofta. Därför stannade jag kvar. För nio år sedan tog jag körkort men jag tycker att det är så smidigt att åka kollektivt.

Tårtkalas med personalen

Sista dagen på jobbet blev den 28 mars, då firades det med blommor och två sorters tårta i personalrummet.

– På kalaset var det någon som hade köpt en lila fjäderboa till mig och de spelade Thore Skogmans ”En glad pensionär” i högtalarna. Sedan hängde de en champagneflaska runt halsen på mig, precis en sådan som man hänger runt halsen på de som tar studenten, och de gav mig ett presentkort på Ekoxens spa, säger hon.

Efter det väntade fyra veckor semester innan den verkliga pensionen och nu kan hon titulera sig glad pensionär på riktigt.

Fakta Berit Johansson

Ålder: Fyller 65 år den 6 juni.

Bor: Hästholmen.

Familj: Fästmannen Rune, döttrarna Sophie och Jenny och sju barnbarn.

Intressen: Att resa. Jag har bland annat varit i Kenya, Tobago, Barbados, Granada, Thailand och Sri Lanka.