• Den legendariske regissören Ingmar Bergman regisserar här Irma Urrila i uppsättningen av "Trollflöjten"- för SVT 1974. Foto: SCANPIX

Trollflöjten på Globen

Amatöroperagruppen Figaro har funnits sedan slutet på 1970-talet och satt upp en mängd olika förställningar genom åren. Nu sätter man upp den kanske mest klassiska av alla operor, Trollflöjten.

Figaro är en operagrupp där det står i stadgarna att man ska sjunga och ha roligt men de räds heller inte att ta sig an Mozarts allra mest älskade operor så som Figaros bröllop, Cosi fan tutte och Don Giovanni och man har även satt upp Trollflöjten flera gånger, 1981, 1995 och 2003 och nu är det alltså dags igen.

Frimuraren Mozart

Trollflöjten är kanske Mozarts mest spännande och mystiska opera. Det sägs att Mozart, som var frimurare, lånade lite ur deras ritualer och estetik, om detta vet vi inte eftersom vad frimurarna sysslar med är hemligt. Men mycket är uppenbart och just under slutet av 1700-talet var frimurarna både omstridda och omtyckta. Talet tre som symbol för den gudomliga uppenbarelsen spelar en viktig roll i såväl frimurarriterna som i sagovärlden. Ouvertyren inleds med tre ackord, och allegrotemat består av tre sånger tre upprepade toner. Det tre gånger upprepade ackordet hörs även efter Sarastros ord, när han prisar Taminos tre goda egenskaper (dygd, tystlåtenhet, välgörenhet). Här förekommer tre damer, tre gossar och tre magiska instrument (flöjt, klockspel, panflöjt). Vid ingången till Sarastros rike finner Tamino tre tempel, och han söker inträde tre gånger. Slutligen får Tamino utstå tre prövningar. Trollflöjten uruppfördes 1791 och han dirigerade själv premiärföreställningen.

Spelar på golvet

Operagruppen Figaro spelar, vad man kallar, Arenateater, det vill säga, att man spelar på golvet i salongen och inte från en scen, detta skapar en väldig närhet mellan skådespelarna/sångarna och publiken. Figaro har ett 20-tal medlemmar och allt överskott från föreställningarna går till välgörenhet. Trollflöjten ges på Globenteatern 11, 12, 18,19, 25, och 26 mars.