• Akvarellisten Maria Tronnersjö flyttar ut sin konst till otraditionell miljö. I Vreta Kluster finns den att beskåda. Foto: Fanny Miles
  • Naturen, men framförallt träd, är vad Tronnersjö helst avbildar. Här är hennes målning av en höstbjörk.

Tronnersjö till Vreta Kluster

I den otippade och tillfälliga konsthallen, Vreta Klusters företagshotell, hänger akvarellisten Maria Tronnersjös målningar. I somras fick hon Konstnärscentrum Mitts stipendium för utställning i otraditionell miljö och det var just det nya företagshotellet vid Vreta Kluster som Maria Tronnersjö hade i åtanke. – Det ska bli kul att få hänga där. Det är omringat av djur och natur och det känns viktigt att sprida sin konst utanför de traditionella ramarna, säger hon.

Hennes konstnärskap och idérikedom har gett henne stipendiet två gånger tidigare. En av gångerna var det för att ställa ut i Billbäcks trädgårdar utanför Norrköping.

– Naturen är min stora inspirationskälla och när jag tecknar ute i den upplever jag skönhet. Att avbilda den ger upplevelsen ytterligare en dimension, berättar konstnären.

Melankoli med glädje

Målningarna är stilla, dova. Det finns ett djup i bilderna som fångar ögat. Maria säger att hon använder dämpade färger med ett stänk av vemod när hon målar.

– Och jag älskar träd, utbrister hon glatt. Ända sedan barnaåren har måleriet funnits med henne. Det var tillsammans med sin mor, som även hon målade vackert, som hon utvecklade intresset för att måla och rita. Men utbildning och månadslön stod högt på listan så konstnärskapet halkade efter i några år. Svenska- och religionslärare fick det bli innan måleriet tog plats i hennes liv igen. Då var hon 40 år och idag målar Maria på heltid.

– Min far var jordbrukare och författare och min mor var dukig på att måla. Har man konst och kultur i grunden så tror jag att det alltid kommer att finnas där att plocka fram, säger hon.

Personlig upplevelse

Maria vill att hennes tavlor ska vara till glädje för den som vill. Konst för en explicit kulturell grupp är hon inte intresserad av.

– Konst ska inte enbart finnas i fina sammanhang. Det ska vara något som alla får möta och känna glädje av. Igenkännandets glädje. Det är ens egen frihet att tolka bilder man ser. Det är det jag vill att mina målningar ska ge, berättar Maria. Tavlorna finns att beskåda på Vreta Kluster under augusti och september.