• Kriget i Syrienkrig rasar vidare nu på sitt sjunde år. Här en av många militärposteringar söder om Damaskus.Foto: Tommy Pettersson
  • Mängder av människor har lemlästats i kriget vårdas bland annat på sjukhus i Damaskus. Foto: Tommy Pettersson

Trump äntligen President

USA attackerade Syrien

Idag är Trump plötsligt hyllad som en stor ledare. Och det är Obama som plötsligt framstår som den svage. Det behövdes inte mer än 59 avfyrade Tomahawk-missiler mot ett suverän land, Syrien, som de nykonservativa och nyliberala globalisterna i den amerikansk regeringen desperat i sex år nu har försökt att störta i fördärv, för att hyllas som en "lämplig president".

Inte spelar det någon roll heller varför det gjordes eller hur många som dog. Eller att det är ett krigsbrott, en anledning att deklarera krig mot USA eller att internationell rätt kränktes. Inget spelar roll längre. Inte ens européerna anser att han begått något fel. Nej, så länge Trump inte skadar det militärindustriella komplexets intressen och vinster är han en stor ledare.

En olaglig  attack mot Syrien

Observera här att det inte handlar om en amerikansk robotattack på al-Qaida eller IS eller al-Nusra eller andra jihadistiska terrorgrupper, mördare och våldtäktsmän. Hyllningarna avser det kallblodiga mordet på civila syrier och förstörelsen av en militär bas som används i kriget mot IS som utför terrordåd mot V-världen och i synnerhet mot Europa. Såsom dådet i fredags i Stockholm.

Ja, Trump blev USA:s 45:e president den 7 april 2017. Denna Presidenten valde senare att inte lyssna på några av de amerikanska underrättelsetjänstens analytiker som tvivlade på den syriska regeringens delaktighet i gasattacken och genomförde därför ett dödligt missil-attack mot en syrisk flygbas.

Enligt den undersökande journalisten Robert Perry var underrättelsetjänsterna i USA splittrade i uppfattningen om vem som utförde gasattacken i Idlib. Enligt hans källor pekade bevisningen att al-Qaida-associerade jihadister var skyldiga antingen genom att avsiktlig släppa gasen som en provokation eller att de hade gömda gascontainrar som sprängdes vid bombningen av terroristerna.

En källa menar Perry nämnde att det troligaste scenario var en orkestrerad incident med avsikt att tvinga Trump att återkalla det amerikanska regeringens beslut att inte längre sträva efter regimändring i Syrien och att det främsta målet är att attackera den gemensamma fienden IS som utgör kärnan i rebellstyrkorna.

Omtvistad gasattack

2013 års falska saringas-attacken i Damaskus som skulle lura Obama att föra krig mot Syrien misslyckades då. Det misslyckades därför att Obama valde att inte tro att det var den syriska regeringen som låg bakom attentatet.

Trots informationen av flera underrättelseanalytiker, rådgivare och till och med f.d. CIA-officerare att den syriska regeringen inte har del i användandet av de kemiska vapnen valde Trump att genomföra en attack mot Syrien.

Den förra CIA-officeraren Philip Giraldi i Scott Hortons Webcast, sade att, underrättelsetjänsten bekräftade vad ryssarna hade sagt, att de träffade ett varuhus där rebellerna, al-Qaida-länkade, lagrade egna kemiska vapen och att en explosion orsakade förlusterna.

Giraldi avslutade med att säga att "Det är förvånande hur det hela hanteras av administrationen och av den amerikanska media".

Det blir allt tydligare att Trumps desperation att förändra den negativa mediebevakningen och de icke existerande bevisen mot Assad för Idlib-incidenten kan bara tolkas som en avledningsmanöver av presidenten att förändra atmosfären i Washington.

Skicka inspektörer

Nu vill Moskva både OPCW och FN att fortast möjligen skicka inspektörer till Idlib och Shayarat flygbasen att utföra en objektiv utredning om de kemiska stridsmedlen och missilattackens konsekvenser. Den syriska regeringen har skickat en officiell ansökan till OPCW och begärt att deras experter skall delta i utredningen. Däremot verkar ingen i Europa eller resten av Västvärlden kräva att en utredning utförs.

Ryssland kräver en internationell och objektiv utredning om saringasattacken- om det nu var sarin- och Ryssland kräver, för att återuppta samförståndsavtalet, inga flera amerikanska attacker i Syrien mot den Syriska Arméns positioner.

Men även om bombningen av Shayrat flygbasen inte var särskild effektiv hindras inte amerikanerna att göra upp planer för en invasion av Syrien. Den nuvarande situationen liknar den som föregick USA:s invasion av Irak. Anklagelser, manipulering, spel för gallerierna med bilder och videofilmer, pseudoresultat av internationella organisationer, propaganda, provokationer, indoktrinering och lögner om massförstörelsevapen.

Ingen i Europa och resten av Västvärlden har fördömt USA:s krigsbrottet. Enligt Ryssland har gasattacken alla kännetecken av ett av Washington orkestrerad incident för att rättfärdiga USA:s militära attack på mot Shayrat Flygbasen i Homs.

Gasattack och Missilattack

I båda fallen - 2013 och 2017- fanns det starka skäl att tvivla på Assads skuld. 2013 hade Assad precis bjudit in FN inspektörerna för att just utreda rebellernas påstådda nyttjande av kemiska vapen. Vad skulle vara meningen med att utlösa ett saringas-attack på civila när FN-inspektörerna var på plats?

Nu, 2017, har Assads militäre styrkor ett avgörande övertag över rebellerna och han har vunnit en diplomatisk seger mot Trump-administrationen då den inte längre "söker regimändring" i Syrien. Om någon så borde det vara Assad att förstå att en sådan attack omedelbart skulle leda till vedergällning och repressalier och äventyra allt han har uppnått med Rysslands och Irans hjälp.

 

Thrasymachos