• Laven i Bersbo. Foto: Tommy Pettersson
  • Gruvschakten är många och djupa. Foto: Tommy Pettersson
  • Musikbåten E/S vågspelet bjuder på en tur på Bysjön. Foto: Tommy Pettersson
  • Solkanonen står lugnt och tryggt i sitt torn och blickar ut över Bysjön. Foto: Tommy Pettersson
  • För den industrihistoriskt intresserade finns ÅSSA-museet i Åtvidaberg. Väl värt ett besök. Foto: Tommy Pettersson

Turista i Åtvidaberg

Åtvidaberg har mycket att erbjuda för den som vill känna historiens vingslag och ändå inte åka alltför långt hemifrån. Bara inom några mil från Linköpings tätort finns mycket att upptäcka.

Bersbo koppargruva har anor från 1500-talet och den välkände och mytomspunne biskopen Hans Brask var en av dem som bröt kopparmalm i gruvan. År 1902 upphörde dock den industriella kopparhanteringen i Åtvidaberg. Detta innebar slutet för Bersbo som gruvsamhälle där det som mest bodde inte mindre än 2 000 personer. Sammanlagt togs det upp drygt 35 000 ton kopparmalm under den tid som gruvan var i bruk. Det fanns även en liten silvergruva men inga större mängder bröts. Fram till 2007 fanns på platsen ett metallgjuteri som, bland annat, gjorde skeppsklockan till Ostindienfararen Göteborgh. Numera finns här en uppskattad utställning som handlar om gruvlivet förr och fram tills det upphörde.

Unik kanon

Solkanonen är en annan lite udda och ovanlig företeelse . Det är även världens äldsta sådana och varje dag mellan maj och september kan man klockan 13.00 se och höra när man avfyrar kanonen antigen med hjälp av just solen, därav namnet, eller om det är molnigt med hjälp av en tändsticka. Solkanonen byggdes som en del av Adelsnäs engelska park redan 1853 och den restaurerades 1986 och är sedan dess i bruk. Under de år som den varit i bruk har närmare 50 000 personer från hela världen besökt denna unika kanon för att se när den fyras av vid lunchtid.

ÅSSA

ÅSSA-museet bjuder på en unik inblick i svensk industrihistoria då man har sparat och även restaurerat föremål med anknytning till industrin i Åtvidaberg. ÅSSA står för Åtvidabergs Spårväxlar och Signalfabriks AB men i lokalerna finns även ett skolmuseeum med rötter i tidigt 1900-tal. Museet drivs av ideella krafter och består av två avdelningar. ÅSSA-museet är öppet måndagar och lördagar.