• Nya Bamses värld på Kolmården bidrog till ökningen av turister. Foto: Fanny Miles

Turisterna trivs i Östergötland

Succén fortsätter med andra toppenåret på raken. Östergötland står för bäst procentuell ökning av övernattningar i Sverige enligt Tillväxtverkets statistikrapport från Statistiska centralbyrån. – Vi har en stark helhet med samarbete regionalt och i kommunerna, säger Susanne H. Fredriksson, chef för besöksnäring och turism på Visit Östergötland, om ökningen.

Hon förklarar att Visit Östergötland under de senaste fyra-fem åren arbetat tillsammans med Visit Sweden för att bearbeta den tyska marknaden. Det har visat sig ge resultat. Förutom tyska turister har Östergötland haft en ökning av kinesiska turister och kommer fortsätta med arbetet att locka hit indiska turister. Enligt Susanne H. Fredriksson tilltalas de utländska turisterna av natur och kultur, något mer specifikt kan hon inte peka på.

– För de svenska turisterna är Kolmårdens djurpark den stora dragaren, säger hon och nämner nya Bamses värld som en anledning till ökat antal besökare.

Störst ökning

Den största ökningen av turister var i storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne men störst procentuell ökning var i Östergötland med 11,7 procent. Totalt blev det 60,4 miljoner övernattningar i Sverige under 2015, en ökning med drygt fyra miljoner eller 7,1 procent jämfört med året innan.

– Vi ser ju naturligtvis ökningen i statistiken och hör positiva tongångar från företagen inom näringen och från de kommunala turismorganisationerna. Det finns ett ökat intresse för Sverige och den svenska livsstilen, det märks inte minst när vi träffar internationella samarbetspartners via Visit Sweden, säger Kristian Kårdal, destinationsutvecklare på Visit Östergötland.

#utflykta

Under det egenpåhittade verbet utflykta samlar Visit Östergötland länets besöksmål. De besöksmål som finns omnämnda har lovat att hålla minst tre aktiviteter under perioden maj till september under förutsättningen att minst två personer vill delta.

– Det handlar om allt från slottsvandring till grissafari och att bada med hästar. Vi hoppas att fler regioner ska stjäla idén med utflykta, säger Susanne H. Fredriksson.

Skriften finns att hämta på de östgötska turistbyråerna, på turistboenden, i alla väntrum på regionens vårdinrättningar samt är utskickad till 4 200 fikabord runt om i länet. Förutom skriften finns utflykta som en hashtag att använda när man uppdaterar sociala medier om sina östgötska utflykter.