• Radhus Eklunen i Norrberga.  Foto: Arkiv

Turordnade radhus i Sturefors

Turordningen avgör klokt boende i Sturefors. I alla fall för intresserade till de bostäder som ska byggas i Norrberga nästa år.

I Sturefors ska BoKlok, ett boendekoncept som har utvecklats av IKEA och Skanska, bygga 22 radhus. Bostäderna byggs i ett lägre prissegment och byggstart är planerad till våren 2015 med beräknad inflyttning första halvåret 2016. Man har redan sedan tidigare byggt 30 lägenheter i samma område, Norrberga.

Lämnas in på Ikea

Första spadtaget i det nya bostadsområdet i Sturefors togs i september i år och i lördags startade försäljningen av de 22 radhusen i Sturefors på IKEA i Linköping. Då kunde man lämna in sin turordningsanmälan under förmiddagen. Försäljningsfilosofin bygger på principen ”lika för alla” och bostäderna fördelas sedan genom en offentlig turordningsdragning på varuhuset.

– Vi är väldigt glada att vara med och utveckla ett nytt bostadsområde i Sturefors. Genom gott samarbete med Linköpings kommun har vi kortat tiden från planstart till byggstart. En process som annars kan ta flera år, säger Mattias Falk, projektledare på BoKlok.

Drygt 8 000 kronor

Det är i Norrberga man ska bygga radhusen som har fyra rum och kök i två plan. Radhusen säljs som bostadsrätter och den totala boendekostnaden inklusive avgift till bostadsrättsföreningen, driftskostnad, ränta och amortering blir drygt 8.400 kronor per månad.

– Eftersom vi förtillverkar stora delar av husen i fabrik kan vi hålla låga priser och korta byggtiden på plats. Dessutom minskar vi då påverkan på miljön och klimatet och skyddar husen från väder och vind, säger Mattias Falk.

BoKlok bygger omkring 600 bostäder per år och hittills har man byggt 5 500. BoKlok finns även i Norge och Finland.