• Studentkåren LinTeks projektledare Andrea Pfeffer. Foto: Dennis Petersson
  • Jennie Lennberg fanns på plats från storföretaget SAAB som ser den årliga arbetsmarknadsdagen som en viktig del i rekryteringsprocessen. Foto: Dennis Petersson
  • "Mässan är ett bra sätt att upptäcka vad utbildningen faktiskt leder till. Att känna till möjligheterna blir som en drivkraft för studierna", säger förstaårsstudenterna Martin Åsenius, Gustaf Udd, Viktor Ulvesten och Despina Vogli, som alla läser civilingenjör med inriktning maskinteknik. Foto: Dennis Petersson
  • Vattenfall var ett av de 156 företag som fanns på plats under mässan. "Vi är här för att visa upp våra karriärmöjligheter som vi har för studenterna och förhoppningsvis attrahera framtida vattenfallare", sa Carl Eklund, student relations coordinator på Vattenfall. Foto: Dennis Petersson
  • "Det är väldigt bra att få en inblick i vilka arbetstillfällen som faktiskt finns, något som är svårt annars. Vid den här mässan har vi träffat flera företag som vi inte visste fanns, vilket har varit jätteintressant", säger studenterna Maria Lokat och Sofia Blonde. Foto: Dennis Petersson

Tusentals teknologer på en plats

"Det finns inga bättre än LiU-studenter"

Civilingenjörer är heta på arbetsmarknaden just nu och företag letar med ljus och lykta för att hitta rätt kompetens. Studentkåren LinTeks arbetsmarknadsdag är en guldgruva för detta och under förra veckan anordnades mässdagen för 36:e gången, med succéartat resultat.

Det bara lyser i ögonen på projektledaren Andrea Pfeffer när vår tidning träffar henne vid årets upplaga av LinTeks arbetsmarknadsdag på Linköpings Universitet. Tack vare ett studieuppehåll har hon, under ett helt år, lett det omfattande planeringsarbete som ligger till grund för det välbesökta arrangemanget. Nu, när dagen med stort D äntligen har kommit, kan hon inget annat än att känna sig nöjd.

– Det är verkligen ett roligt projekt, det är något av det största man kan göra som engagerad student. Det är faktiskt ganska ballt att se allt det här byggas upp på en enda dag, man kan säga att det hela går från att vara väldigt abstrakt till att vara något helt fantastiskt och konkret på väldigt kort tid, säger hon.

Viktiga kontakter

För 36 år sedan gick den första upplagan av de så kallade LARM-dagarna av stapeln, och ända sedan dess har eventet varit en viktig del i studenternas kontakt med arbetslivet. Med totalt 9 000 Linköpingsteknologer hade de 156 närvarande företagen mycket att stå i när viktiga kontakter skulle knytas för framtiden.

– Vårt syfte är att skapa en bro mellan studietiden och arbetslivet. Jag tror det kan vara ganska svårt för studenterna att veta vart de kan hamna efter sin utbildning, så det här är en bra möjlighet att upptäcka ingenjörens arbetsområden, men även en chans för sistaårsstudenter att aktivt söka sommarjobb, exjobb eller riktigt jobb. Jag hoppas företagen inser att det inte finns några bättre än LiU-studenter, säger  Pfeffer.

Rekrytering

Ett av de största företag som fanns på plats var SAAB, en stor arbetsgivare i Linköping med omnejd. De ser mässdagen som en viktig del i deras rekryteringsprocess.

– Vår nutida och framtida arbetskraft är otroligt väsentlig för oss. Att vara närvarande på arbetsmarknadsmässor så som LARM ser vi långsiktigt på. Våra produktcykler är upp till ca 30 år, exakt vad kommer vi behöva för kompetens då? På Saab siar vi om framtiden och därför vill vi ha nya, smarta och hungriga studenter som kan göra det tillsammans med oss, säger Jennie Lenngren, employer branding och competence manager på SAAB..

Livsavgörande möten

Efter en givande dag där arbetsgivarna fick chans att visa upp sig för tusentals studenter avslutades det hela med en storslagen bankett på Konsert & Kongress i Linköping, och redan nu påbörjas arbetet med nästa års arbetsmarknadsdag, en dag som med största sannolikhet leder till livsavgörande möten.