• Två fria fåglar, Simon Gärdenfors och Peter Wahlbeck, kommer till Linköping. Foto: Pressbild

Två fria fåglar

Kanske är de årets mest otippade humorpar, Simon Gärdenfors och Peter Wahlbeck, eller så är de självklara parhästar i humor. Nu gör de i vart fall gemsam sak och ger sig ut på turné ihop under rubriken "Free as a bird". Den 10 maj kommer det till Linköping.

Den ena  har sitt "Für alle" projekt och den andra byggde en gayklubb på Putins mark. Den ena målar tavlor och är aktivist medan den andre tecknar serier och har flera poddar. Gemsamt för dem är att både Simon Gärdenfors och Peter Wahlbeck är något av det bästa vi har när det kommer till Stand up Comedy här i landet.

Rolig sedan 1989

Peter Wahlbeck har arbetat som komiker sedan 1989 medan Simon Gärdenfors kört standup i dryga sju år. Båda med det gemnsamma att man aldrig riktigt kan veta vad som väntar, om det blir lätt galenskap, fria tankebanor och anarkism. Men hur kommer det sig att Peter och Simon beslutade sig för att göra en turné tillsammans?

– Jo, jag hade träffat Peter några gånger förut och han har varit gäst i min podd. Jag tycker han är en av de allra bästa komiker men tyvärr så har han bränt ganska många broar under åren vilket jag tycker är synd. Peter hörde av sig till mig och undrade om vi inte kunde göra en turné tillsammans och då trodde jag att han hade en massa bokat men det visade sig att han inte hade några jobb överhuvudtaget. Då snackade jag med min bokare och så satte vi ihop sammanlagt en sex datum lång turné, berättar Simon Gärdenfors som inte riktigt vet vad som ska hända eller hur "Free as a bird" kommer att arta sig.

Byggde gayklubb

– Det blir nog en del traditionell stand up som vi kör var för sig men sedan ska vi försöka att göra något ihop också. Men Peter är dock alltid spontan och det känns lite som att vad som helst kan hända, säger Simon Gärdenfors och låter inte helt bekväm. Simon Gärdenfors har fullt upp med sina poddar, sin ståuppkomik och nu släpps han föreställning "En slapp timme" på DVD.

Ny föreställning

– Jag har just börjat skissa på en ny föreställning och sedan ska det ju även bli en rättegång på Åland om den där gayklubben vi startade på Putins mark. Frej (Larsson) och jag har pratat om att göra något i samband med det, vi får se hur det blir. Gå och se "Free as a bird". Det kommer att bli kul, oförutsägbart och du får se två av landets bästa komiker bjuda på sig själva och sina skämt.