• Udo Dirkschneider säger hejdå till Accept. Foto: Pressbild

Udo sjunger på sista versen

Skråla "Balls to the Wall" och "Fast as a shark" och genast stämmer ännu en hårdrockare upp i dessa odödliga metallklassiker. Nu avslutar den mytomspunne Acceptsångaren Udo Dirkschneider kapitlet om Accept med en spelning där han för sista gången framför låtar som han sjöng i sitt gamla band.

Långt innan Rammstein bländade oss med tung industrimetall och explosiva shower gjorde kvintetten Accept hårdrock med tysk precision. På plattor som "Breaker", "Restless and wild" och inte minst "Balls to the wall" fick de en hel värld att njuta av betonghård heavymetal, V-gitarrer och kamouflagekläder. Udo Dirkschneider sjöng med en röst som lät som hans stämband var gjorda av sandpapper och bandet blev snart väldigt populärt. 1987 slutade Udo i bandet första gången i Accept och sedan skedde en återförening mellan 1992 till 1996. Nu menar han att en återförening med sina gamla vapenbröder i Accept är inte att tänka på. Ämnet verkar minst sagt lite känsligt.

Stänger ner och öppnar upp

– Nu stänger jag ner kapitlet Accept och kör en turné där jag enbart spelar låtar som jag sjöng med dem, säger Udo, som nu hunnit fylla 64 år, på telefon och lägger till att det kommer att bli hela 140 spelningar när turnén slutar i USA i februari, sedan är det slut.

– Det är fansen som önskat det här och på något sätt vill jag knyta ihop säcken. Jag tänker vare sig lägga av eller pensionera mig utan jag ska ägna mig åt mina egna projekt, fortsätter Udo som för länge sedan tappat räkningen på hur många plattor han sålt totalt. Många miljoner är det, det är vi överrens om.

The metal god

Med sin raspiga och starka röst, sin typiska klädsel och überhårda utstrålning blev han snabbt en ikonisk frontman. Numera blir han inte störd om man kallar honom legend.

– Nej, jag har varit verksam så länge, faktiskt sedan slutet av 1960-talet, då det inte fanns någon tysk hårdrock att tala om. Sedan kom Scorpions men vi var betydligt hårdare än dem redan från början. Jag tror vi banande vägen för många lite hårdare band och vi visade även att man kunde komma från andra länder än USA och England. Ja, så vill man kalla mig hårdrockslegend så blir jag inte ledsen.

Återbesök i Ghosttown

Udo Dirkschneider har spelat i Linköping en gång tidigare men då på Skylten någon gång under tidigt 00-tal. Han minns stället väl och det var en paketturné med tre band. Dock hann han inte så mycket av Linköping. Det hoppas han göra den sjätte november då han gör ett återbesök men denna gång på Konsert och Kongress.