• Li Persson följde under en dag Swedbanks vd Ronny Mårtensson på jobbet. Foto: Rama Gerges

Ung Företagsamhet behövs

Ronny Mårtensson, vd för Swedbank i Åtvidaberg, är en engagerad man inom många områden. Lite extra brinner han för Ungt Företagande och de UF-Företag som finns inom gymnasieskolan.

För några dagar sedan hade han själv en tidigare UF-företagare med sig under en dag. Li Persson läser just nu affärsjuridik vid universitetet men har tidigare haft ett UF-företag och under en dag följde hon med en chef  - Ronny Mårtensson.

– Det är självklart jättekul att ha en intresserad ungdom med sig under en dag och Li är väldigt intresserad och framåt, berömmer Ronny Mårtensson och fortsätter att prata om ungt företagande, UF-företag och entreprenörsanda som han ser som viktiga ingredienser i en framtida utveckling av både skolan och samhället i stort.

Lärorikt

– Det är mycket lärorikt att starta ett företag och att då få möjlighet att göra det inom ramen för gymnasieskolan. Sedan behöver man inte verkligen starta ett företag men de som går en utbildning där möjligheten finns har en tendens att göra det, fortsätter Ronny Mårtensson. Han berättar att bland dem som inte gått någon utbildning med inriktning på företagande så är det tre procent som någon gång i livet startar ett företag. De som haft ett UF-företag är mer benägna att starta upp en verksamhet; drygt tio procent brukar det handla om upplyser Ronny Mårtensson.

Utbilda arbetskraft

Sverige ser inte längre ut som det gjorde förr då landet hade många väldigt stora företag som hade många anställda och skolans uppgift var i mångt och mycket att utbilda arbetskraft till dessa. Numera finns det fortfarande stora företag men synen på företagande och mindre företag har ändrats, menar Ronny Mårtensson. Nu har också ett flertal företagare uppnått en lite högre ålder och funderar på att varva ner och därmed är man inne i ett generationsskifte. Kort sagt så behövs det fler entreprenörer i landet. Dessutom så är UF ett sätt för de som kanske inte är formstöpta att passa i skolan och skolbänken att prova sina vingar på annat håll. Ronny Mårtensson menar att det här finns det många lyckade exempel på.

Generationsskifte

– Man behöver ju inte heller starta ett nytt företag utan man kan ju köpa ett som redan finns, eller börja som anställd för att sedan ta över. Att under sin skoltid ha drivit ett företag är bara meriterande och något man alltid har nytta av. Jag tror dessutom att man faktiskt blir en bättre anställd av att ha drivit eget, avslutar Ronny Mårtensson, vd för Swedbank i Åtvidaberg och eldsjäl som brinner för unga och ungt företagande.