• Jonna Castell jobbar på Näringslivets hus gällande ung företagsamhet. Foto: Max Elofsson

Ung Företagsamhets finalister utses

I början av mars avgörs den stora regionala mässan för elever som driver UF-företag i Östergötland. Mässan hålls i Norrköping och där kan allmänheten beskåda ungdomarnas kreativa idéer och även passa på att köpa något som de säljer i sina företag.

På Näringslivets hus i Linköping jobbar Jonna Castell som tillförordnad regionchef gällande Ung Företagsamhet i Östergötland. Hon har ett övergripande verksamhetsansvar och arbetar tillsammans med sina kollegor för att fler ungdomar ska ges möjligheten att driva UF-företag i regionen.

Ökande antal

I år är det 1 155 gymnasieungdomar som driver UF-företag i Östergötland och över 26 000 elever sett till hela landet.

– Det känns jättekul att vår verksamhet går framåt. Mässan är helt klart en av årets höjdpunkter, säger Jonna Castell.

På UF-mässan som hålls i Stadium Arena i Norrköping tisdagen den 8 mars så kommer 180 UF-företag att ställa ut med sina varor och tjänster. Det är en ökning med 20 fler företag än vad som deltog förra året.

– Vi hoppas på att det blir en bra dag för alla utställare och att det kommer många besökare, säger Jonna Castell.

Samarbete och ansvar

På mässan utses vinnare i totalt tio tävlingskategorier, bland annat i Årets säljare, Årets hantverk och givetvis Årets UF-företag. I fredags var sista dagen för anmälan och vad det gäller den sistnämnda kategorin så kommer ett kval att hållas på Näringslivets hus i Linköping den 10 februari. Sex UF-företag kommer då att väljas ut och har fortsatt chansen att vinna titeln. På mässdagen blir de sex företagen fyra till den slutgiltiga finalen och vinnaren får, utöver äran, representera Östergötland i SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan i Älvsjö den 16-17 maj.

– Jag tycker det är fantastiskt att följa ungdomarna som får med sig förståelse och kunskaper om att starta, driva och avveckla sitt eget företag. De lär sig mer om hur företagande fungerar helt enkelt. De får under utbildningens gång träning i att bland annat samarbeta, ta ansvar och det blir en del problemlösning också vilket är väldigt lärorikt, säger Jonna Castell.