• Anton och Theo Krantz har en förening ihop. nu får "Pantklubben" kommunens miljö och naturvårdsstipendium för sina insatser. Foto: Jerry Prütz

Unga bröder fick miljöpris

Årets miljö och naturvårdsstipendium 2016 går till bröderna Krantz för deras arbete med föreningen "Pantklubben" där de samlar burkar och flaskor i föreningsform och sedan skänker till välgörande ändamål.

Bröderna Anton, 12 år, och lillebror Theo, 10 år, bor i Tallboda och det är där deras förening "Pantklubben" har sitt högkvarter. Än så länge har man bara fyra medlemmar men föreningen är ganska nystartad även om Anton samlat pant sedan 2013 så var det först i år som föreningen blev till verklighet. Genom åren har olika organisationer fått pengar av bröderna Krantz.

1 250 kronor

– Vi har gett pengar till UNHCR, Barndiabetesfonden och till Barncancerfonden, säger Anton som är den mest talföre av bröderna. Med sig till stadshuset har de även mamma Lotta. Under 2016 har man hittills skänkt 1 250 kronor till välgörande ändamål, det är 25 procent av vad man samlat in. Resten ska gå till en cykel så att man kan få med sig än fler burkar. Nu får man även 4 000 kronor ur kommunalrådet Nils Hillerbrands hand senare i vinter och under kommunalfullmäktiges middag den 14 december.

Föreningsform

– Det är extra roligt med så här unga människor som är engagerade för både välgörenhet och då i föreningsform. Det är ju sånt vi politiker gillar, berömmer Nils Hillerbrand som själv är miljöpartist. Även Rebecka Le Moine, 26 år, får 4 000 kronor ur fonden och för det arbete hon lade ner i samband med Klimatmarschen till Paris, sitt engagemang för djur, natur och miljö i Naturskyddsföreningen. Rebecka kunde dock inte vara med under tisdagens träff då hon befinner sig i Kambodja.