• Företagsledningen i Ad Space har sammanträde. Foto: Elin Elmby
  • Draknästet, men bara nästan, årets jury är snäll. Foto: Elin Elmby

Unga företagare presenterade sig

Via intervjuer framför en jury och en skriftlig presentation av sin företagsidé ska de femton deltagande företagen i kvalomgången till UF-mässan bli sex som sedan är med på regionala företagsmässan i Motala den sjunde mars. Malin Ljung är regionchef på Ung företagsamhet i Östergötland som är de som lotsar de unga företagarna i hamn.

– Det är alltid lika roligt att ta del av alla de idéer som de olika företagen har och i år så tycker jag att det är en större spännvidd på de idéer som de tävlande lagen har kommit upp med. Jag kan självklart inte berätta om jag skulle ha en personlig favorit eller om det är något som sticker ut alldeles extra.

Sticker ut gör dock Norrköpingsföretaget Ad Space UF som erbjuder sina kunder reklamplats på något så enkelt och vardagligt som en disktrasa. Genialt, i all enkelhet.

Disktrasa med tryck

– Ja, en disktrasa ligger nästan alltid framme i köket och på så sätt har den en väldigt lång exponeringstid, menar företaget som består av Lovisa Karlsson, Oliver Hübisch, Clara Wadér, Amanda Jeppson och Gustav Sjödahl . Kvintetten berättar vidare att de själva distribuerar de olika disktrasorna dit deras kunder vill ha dem. Juryn, som bestod av Erik Åkvist, nyföretagarcentrum, Anette Tilly, Framtidsfrön, Hans Lind, Swedbank och Frida Andersson, UF Alum, har en viktig roll som bollplank. Visst måste det kännas som att gå rakt in i draknästet när man ska presentera sin idé men juryns uppgift är inte att såga eller vara elak utan att sporra.

Hoppade över ledningsmöte

– Det här är väldigt viktigt för oss på Swedbank och jag har, till och med, skippat ett ledningsmöte för att vara med här. De här ungdomarna är vår framtid, säger Hans Lind och ser förväntansfull ut.

Under den Regionala UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt, den 7 mars, i Motala, fortsätter tävlingen för de sex finalisterna som då får möta en helt ny jury som bedömer UF-företagen på nytt i de fyra momenten, företagsrapport, företagspresentation, intervju, monter. Efter dessa fyra moment utses fyra nominerade UF-företag i kategorin som under prisutdelningen få framföra sina företagspresentationer på scen inför närmare 1 000 åskådare därefter koras en etta och två som får representera Östergötland i tävlingen Årets UF-företag på SM i Stockholm den 8-9 maj.

 

Om Ung Företagsamhet:

Ung Företagsamhet är en ideell, partipolitiskt obunden organisation vars syfte är att samverka med skolan för att införa företagsamhet och ett engagerat näringsliv i det svenska utbildningssystemet. Lärare erbjuds stöd och vägledning och eleverna ges möjlighet att utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Detta genom en kombination av teori och praktik. Ung Företagsamhet har tre olika läromedel för grundskola och en processutbildning för gymnasiet, samt ett Alumni-nätverk bestående av före detta UF-företagare.