• Albin Ählman ser fram emot att tävla i SM. Foto: Rebecca Bjorling, Eila Form och Fotografi

Unga plåtslagare tävlar i SM

Linköping och Norrköping ska delta

Den 24 april avgörs SM för unga plåtslagare i Katrineholm. Östergötland representeras av två ungdomar, Sofia Sörliden från Anders Ljungstedts gymnasium Linköping och Albin Ählman från Ebersteinska gymnasiet i Norrköping.
Sverige skriker efter fler plåtslagare. Inte många ungdomar vet om att yrket finns eller hur goda möjligheter det finns till jobb och att snittlönen är så stor som 30 000 kronor i månaden. Därför arrangeras SM för unga plåtslagare för att synliggöra yrket. Albin Ählman som läser tredje året på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping kom för första gången i kontakt med yrket under första året på byggprogrammet.
– I ettan fick vi prova på alla yrken. Från början var jag inne på utbyggnation men ändrade mig till plåtslageri och kom in på den inriktningen till tvåan. Nu är vi nio i klassen, berättar han.

Förberedelser

Utbildningen är yrkesförberedande och mycket är därför praktiskt. Efter studenten i vår har Albin Ählman redan jobb ordnat. Men först gäller det att förbereda sig för SM.
– Jag vet ju inte alls vilka grenar det ska vara med eller hur dagen blir, så jag måste träna på allt, säger han och erkänner att det känns lite nervöst men att det trots allt känns bra och kul att få representera Norrköping i SM.