• Frans, Jasmin, Doris, Namrin och Sofia vid trummorna spelar tillsammans i bandet Monster. På bilden fattas bandmedlemmen Elsa som inte kunde vara med på dagens rep. Foto: Fanny Miles
  • Sofia sjunger och spelar gitarr till låten Jättar. Hon föredrar dock trummorna. Foto: Fanny Miles
  • Doris vid trummorna. Bandets medlemmar brukar byta instrument så att alla får spela allt. Foto: Fanny Miles

Unga rockstjärnor tar mark

Tioåringarna i bandet Monster fortsätter att erövra rockköping. I fredags spelade de i semifinalen på Livekarusellen och givetvis är det med sina egna låtar de tar mark.

– Vi väljer ut ett monster eller ett väsen och så skriver vi om det, förklarar Namrin sakligt med en axelryckning.

Således är bandets namn inte heller en slump. Skriver man om monster bör man rimligtvis också heta monster.

Ut och spela

Bandmedlemmarna Namrin, Jasmin, Frans, Sofia, Doris och Elsa, som inte kunde närvara på dagens rep, går alla på samma fritids på Tornhagsskolan. Fritidspedagogen och musikintresserade Martin Dahlberg undervisar barnen i musik. Det är också han som pratat med dem om Livekarusellen.

– Det är Martin och Jasmins mamma som fått ihop det hela. De har pratat med oss om att vi borde komma ut och spela för en bredare publik och inte bara i skolan, säger Frans och Jasmin i mun på varandra.

– Jasmins mamma är lite av vår bandmamma, säger Sofia bakom trummorna.

Får spela först

Martin berättar att Livekarusellens arrangörer varit hjälpsamma med att låta Monster spela tidigt på kvällen eftersom ungarna i bandet är blott tio år gamla. Dessutom är Monster musiktävlingens yngsta deltagare någonsin. På frågan om konserterna är jobbiga eller roliga är svaret entydigt:

– Det är bara kul, säger bandet i kör.

Rock hela vägen

Genren är given. Det ska vara rock.

– Till semifinalen fick vi välja en låt att göra cover på. Utbudet bestod ganska mycket av pop men det fanns en rocklåt med som vi tog, berättar Frans.

– Entombeds Wolverine Blues valde vi. Martin kan den också så han hjälper oss att repa in den, tillägger Jasmin.

Favoritinstrumenten

Namrin, Jasmin, Frans, Sofia, Doris och Elsa brukar byta instrument under spelningarna. Trots det har alla ett favorit instrument.

– Jag föredrar trummorna, basen och att sjunga, säger Sofia. Frans nickar och konstaterar att han gillar trummorna bäst.

– För mig är det gitarr som gäller, säger Namrin och plinkar fram en melodislinga på elgitarren som hon håller i.

Två gånger i veckan har de repat inför Livekarusellen. Stämningen är hög, det är nästan så att de inte vill lägga ifrån sig instrumenten. Efter ett kort samtal grabbar de tag i trumpinnarna, gitarrer och basen – ställer sig vid mikrofonerna och börjar spela sin låt Jättar. Sex nya rockstjärnor, i en repa på Tornhagsskolan.

Vad är detta rock för nåt?

Rock är en musikgenre som uppkom under 1950-talet. Oftast ingår instrumenten elgitarr, elbas, slagverk, sång men vanligt är även akustisk gitarr och piano/elpiano. Rockgenren har senare utvecklats och ombesörjer i dag flertalet stilar så som exempelvis hårdrock och heavy metal. En del hävdar att The Beatles låt Helter Skelter (1968) är världens första metallåt.

Källa: ne.se