• Göran Ingvald är aktiv både i Roxens fiskevårdsförening och Ljungsbro sportfiskeförening. Foto: Max Elofsson

Ungdomar testar trolling

Roxens fiskevårdsföreningen följer nu upp förra årets succéartade fisketur med ungdomar. Ungdomar kan nu anmäla sig till att få följa med och fiska gädda i Roxen och lära sig mer av experten Jonas Hellström.

Sjön Roxen norr om Linköping är en av Sverige bästa sjöar att fiska gädda i. Det har nu sjöns fiskevårdsförening tagit fasta på och låter två killar och två flickor få följa med ut på sjön för att få prova trollingfiske med Jonas Hellström. Han innehar för övrigt rekordet just nu över antalet fångade fiskar på en dag i Roxen, 80 stycken.

Många sökande

De som söker behöver inte ha några förkunskaper eller utrustning, det ordnar de på plats. Förra året sökte mellan 50 och 100 personer till att delta, vilket styrelsemedlemmen Göran Ingvald gärna vill se igen.

– Det är kul att intresset är så pass stort här i Östergötland. Jag skulle vilja säga att det är väldigt många unga som har börjat intressera sig för fiske, säger han.

Baktanken är att de vill locka ännu större intresse av de yngre och ge bra förutsättningar för att de kunna fånga drömgäddan. Föreningen har lagt 80 000 kronor på att placera fiskar i Roxen och då är det främst gös och gädda.

Tar initiativ

Det här blir tredje gången det blir av och i mitten av november är det dags för fisketuren.

Det som Göran Ingvald helst vill se framöver är att fler fiskeföreningar tar ansvar för att ta till vara på de unga som är fiskeintresserade. I dagsläget finns det 10-15 föreningar i länet och att kommunen inte har tagit tag i det här tycker han är beklämmande.

– Vi har försökt få till ett samarbete med kommunen men de har än så länge inte svarat på våra frågor. Vi tycker de borde ta ett större ansvar för fiskevården och se till att det hålls i ordning, säger han.

Han tar upp Nyköping och Norrköping som goda exempel på där de har utsett en ansvarig person på kommunerna, men ännu finns inget liknande i Linköping.