• Fyra av fem ungdomar. Tony Anderssson, Nejra Imamovic, Julie Tran och Sara Karlsson samt evigt unge Benjamin Imamovic. Foto: Tommy Petersson

Ungdomsutbyte mellan Slovenien och Skäggetorp

I förra veckan stack ett gäng ungdomar iväg till Slovenien för ett fortsatt internationellt utbyte inom Europeiska Unionen. I helgen kommer man tillbaka och då ska ungdomarna presentera sina erfarenheter och upplevelser för alla som vill ta del av dessa.

Det är andra året i rad som Allaktivitetshuset i Skäggetorp i Linköping ingår i ett utbyte med Slovenien. Förra året skedde utbytet i samarbete med ungdomar från Horn och Kinda Kommun.

Erfarenhetsutbyte

I måndags åkte fem ungdomar från Linköping till staden Sentjur i Slovenien. Under en vecka kommer de att träffa andra ungdomar från Slovenien, Spanien, Kroatien, Bulgarien och Rumänien. Tillsammans kommer de att få lära sig hur man lever ett hälsosamt liv samtidigt som de lär sig om andra kulturer.

De ungdomar som medverkar är Julie Tran, 27 år, Tony Andersson, 22 år, Pooian Farokhy, 24 år, Nejra Imamovic, 21 år och Sara Karlsson, 20 år och de kommer att representera Allaktivitetshuset i Skäggetorp och därmed också Linköping Kommun.

– Det ska bli lärorikt att få ta del av andra länders syn på en hälsosam livsstil. I Sverige tycker jag att vi lär oss ganska tidigt hur man äter nyttigt och hur viktigt det är med idrott eller fysisk träning, säger Julie Tran, ledare för gruppen.

Hälsosamma aktiviteter

Utbytet i Slovenien är ett EU-sponsrat projekt där fokus ligger på att lära ungdomar från olika delar av Europa hur man lever ett hälsosamt liv. I programmet ingår bland annat föreläsning om hälsosam kost och matlagningsövningar. Myter om mat kommer också att undervisas. Förutom att lära sig om hälsosamma matvanor kommer deltagarna att få pröva på en rad med olika aktiviteter. De kommer att få rida på hästar, spela basketboll och volleyboll, delta i Fit camp, besöka boskapsherdar i bergen och mycket mer. Kvällarna kommer att varvas mellan internationella mat- och kulturutbyten och vänskapsmatcher mot lokala ungdomar.

– För mig är det viktiga att ungdomarna knyter kontakter med andra ungdomar från EU och tar positiva och bra exempel med sig hem samt sprider information om Linköping och Sverige, s. Det är inte bara resan till Slovenien som är en resa, varje träff med andra ungdomar och samtal kommer att bli en personlig resa, säger Benjamin Imamovic, projektledare på Allaktivitetshuset i Skäggetorp.