• Oscar Friström är initiativtagare till det nya caféet med manufakturhandel på Torggatan i Linköping. Foto: Fanny Miles

Unik cafémiljö möter handarbete

Torggatans bakgatekänsla kommer inom kort att förgyllas av ett purfärskt koncept som förespråkar det idérika och tillåter det kreativa att ta plats. Ett café och en manufakturhandel där det unika handarbetet får stå i centrum jämsides rykande varmt kaffe och andra mumsbitar.

Gamla Firstaids Oscar Friström är initiativtagaren till Linköpings nyaste café som slår upp portarna under maj månad.

– Det blir ett annorlunda koncept med både cafédel, tillverkningsdel och försäljningsdel. Vi kommer att öppna upp hela vägen från Torggatan till Storgatan så det kommer att bli flera aktörer under samma tak. Bland annat har vi ett screentryckeri som skapar unika tryck och en tillverkningsdel där vi, som enda producenter i Sverige, tillverkar cruiser skates, berättar Oscar Friström.

Originalitet

Renoveringsarbetet är i full gång för att få den gamla lokalen att bli som ny. En hel del arbete krävs också innan passagen till Storgatan står redo. Ytan kommer att sträcka sig över dryga 300 kvadratmeter där bland annat det nya caféet Duxe, barnaffären Bazar och second hand butiken Third avenue kommer att ingå.

– Kedjetänket ska vara ickeexisterande. Duxe café och manufaktur är en slags motreaktion mot den massproduktion som pågår. Här ska handarbete tas tillvara på, säger Oscar Friström.

Ledaren Duxe

Namnet håller även ett internationellt språk för att det ska vara bekant för alla. Oscar menar att det beror på att människan idag lever och verkar över hela världen men oftast agerar lokalt. Ett internationellt namn når ut och namnet Duxe är passande i sin linda, då det härstammar från latin och betyder ledare.

Yrkesstoltheten ska synas

Renoveringsarbetet gömmer sig bakom pappen som täcker fönstrena. Oscar är klädd i snickarbyxor och en röd mössa renoveringen till ära, något han själv kallar för sin arbetsuniform.

– Det ska finnas en yrkesstolthet i det arbete man gör och där kan en uniform hjälpa till att bära upp den. I caféet ska alla som arbetar ha särskilda arbetsuniformer på sig. Gamla traditionella värden har till viss del förringats till fördel för att allt ska gå så snabbt och vara så effektivt. Det kaffe jag serverar ska serveras med en historia och det ska finnas en ära i att lämna ifrån sig våra produkter, säger han. Torggatans lugna lunk kommer definitivt att ta sig en annan form under glada maj.

Fanny Miles

fanny.miles@linkopingsposten.se