• Zorn huller om buller på Galleri Blå. Foto: Julia Kimell

Unik Zorn i Linköping

Just nu visas ett 80-tal etsningar av Anders Zorn på Galleri Blå i Linköping. En av de största utställningarna av konstnären på över 100 år berättar Peter Widén som förestår galleriet.

Inne på Galleri Blå så möts man av Anders Zorns tidstypiska konst och denna gång i form av etsningar. Hela 80 stycken pryder väggarna i Galleriet och de allra flesta är dessutom till salu.

– Visst är det väl lite av en dröm att kunna visa upp Anders Zorn såhär, säger Peter Widén som äger och driver det namnkunniga galleriet och fortsätter:

Zorns kullor dominerar

– Mycket av det vi ser är lite typiskt Zorn med nakna kullor och personporträtt. På sin tid var det nog lite vågat men det tror jag han inte brydde sig särskilt mycket om. Visst kostar etsningarna en del men man får ju ett stycke svensk kultur -och konsthistoria med sig att ha på väggen hemma och bara det är värt en del. De allra flesta verken är från 1910-talet och går folkloristisk stil med motiv just från dalarna men det är även en del kända personer och kungligheter som Oscar II med drottning Sophia.

En av de största

– Jag har ett samarbete med ett galleri i Uppsala som jobbar mycket med Zorns konst och så många etsningar vi har här är det mycket sällsynt man kan se samtidigt. Utställningen pågår fram till den 31 december. Anders Zorn föddes 1860 och dog 1920. Han föddes och dog i Mora och var sin tids mest kände svenske konstnär både här hemma i Sverige och utomlands.