• Tobias Birgersson berättar om Korpen. Foto: Stefan Hedström

Unika Korpen tränar Sverige

Ett verktyg för möten

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet är ett riksförbund som är en del av Riksidrottsförbundet. Där har de varit medlemmar sedan 1976.

Med det sagt, så är det hundratals föreningar längs med hela Sverige med egna styrelser och bestämmelser som utgör Korpen.

Över hundra år

Olympiaden i Stockholm 1912 var i mångt och mycket startskottet för svensk idrott, och med detta kom också Korpen till. Först skapades föreningar inom fysiskt hårda yrkesgrupper, men spreds sig snabbt till andra i Sverige. Femtiotalet var kvinnornas decennium, då staten ville ge ”spänst år kvinnan”. Korpen hoppade på detta, och arrangerade en rad motionslopp för båda könen. 1976 blev Korpen medlem i Riksidrottsförbundet, som ett specialförbund för motion och friskvård.

Lagidrott

Korpen är ett riksförbund som bara blir större och större och tillhandahåller alla former av träning. Från att gå på Zumbapass själv, till att starta ett helt fotbollslag.

– Jag skulle vilje säga att lagidrotten är det som gör Korpen så unikt, i och med att vi tillhandahåller ligaspel. Till exempel i innebandyn kör vi division 4 till 1. I Linköping har vi drygt tio lagidrotter, men även företagsträning som till exempel i Saab och fysikträning i Collegium, berättar lagidrottsansvarig och anläggsansvarig för Collegium, Tobias Birgersson.

Mindre sporter

Även om de större sporterna som fotboll och innebandy tar stor plats, finns det ändå utrymme för mindre sporter.

– Vi har bland annat mycket sport för äldre som till exempel har vi ett varpagäng med sju eldsjälar. Sedan har vi Panter 55+, där äldre spelar boule, men också åker på resor tillsammans. Korpen är ett riksförbund där möten är möjliga, avslutar Tobias Birgersson.