• Vid sidan av arbetet som lärare är han delägare i klädbutiken Duxe - Artisans of attire. Foto: Fanny Miles
  • Oscar Friström är handelsdiamanten som ville skapa ett kreativt och oberoende affärsnätverk. Resultatet blev Folk. Foto: Fanny Miles
  • Från entreprenör till gymnasielärare. Foto: Fanny Miles

Unika tankar för affärslivet

En annorlunda entreprenör. Kanske är det ord som beskriver Oscar Frisröm, tillika årets handelsdiamant, allra bäst. Genom butiken First aid och caféet Duxe coffee shop har han engagerat sig och förändrat synen på Linköpings affärskarta, bland annat genom nätverket Folk.

I dag arbetar han som lärare på Bildningscentrum i Åtvidaberg inom just entreprenörskap men kan gott ta åt sig ära i att ha förändrat synen på shoppingstråken i Linköping. Inte allra minst som grundaren av Folk.

Utmana normerna

Entreprenörsandan finns där hos Oscar men tankesättet rör sig utåt och bort från boxen.

– Jag gillar att utmana de normativa ramarna kring hur man driver företag, säger han. Hans första butik startade han tillsammans med barndomsvännerna Fredrik Bergsbo och Ludwig Svenfelt. First Aid blev resultatet av vännernas stora intresse för skateboard.

– Vi ansåg att det fattades ett subkulturell modebutik i Linköping. Svaret fick bli First Aid. Det blev mitt första aktiebolag som grundades 2001, berättar han.

Sålde begagnade golfbollar

På sätt och vis var butiken början på entreprenörskarriären men det egna företagandet påbörjades betydligt tidigare än så. Redan som liten cyklade Oscar runt i närheten av hemkommunen Åtvidabergs golfbanor och sökte efter golfbollar. Han fann dem i buskar, snår och vatten.

– Jag fick gamla bollkartonger från golfbutiker som jag paketerade mina upphittade golfbollar i. Sedan sålde jag dem begagnat utanför golfbanan. Jag fick ihop en hel del, faktiskt sparade jag till en egen stereoanläggning, säger Oscar med en antydan till stolthet i rösten.

Typografi typ

En del av Oscars företagardriv bottnar i det kreativa. 1998 flyttade han till Stockholm där han fick jobb på sajten och it-företaget Spray, nydanande i sin tid.

– På gymnasiet läste jag medieinriktning. Grafisk form med estetiken och typografin är ett stort intresse. På Spray fick jag jobb som medieproducent. Det var häftigt att befinna sig mitt i det som var början på mycket av den teknik vi i dag använder oss av, säger han.

Tillbaka på slätten

Efter tre år i Stockholm lockade Östergötland tillbaka honom och redan nämnda starten av First Aid. Medan butikens rörelse rullade på arbetade Oscar samtidigt som resande säljare för skateboards.

– Genom de resor jag fick möjlighet att göra tillsammans med skateboardföretaget inspirerades jag också till att förändra bilden av butikskonceptet, berättar han.

Tioårig butik

First Aid höll i tio år innan ägarna beslöt att stänga butiken.

– Vi hade sju bra år, två halvbra och ett mindre bra. Efter att vi valt att försätta bolaget i konkurs frigjordes oerhört mycket kreativitet hos mig. Det var en fullständig frihet. Att driva butiken var en byråkratisk men lärorik tid men det var lite som att använda halva hjärnan. Jag fick en energikick efter försäljningen, förklarar Oscar och tar en tugga av den något sena frukostmackan.

Folkkvarteren och fiket

Vi pratar entreprenörskap på ett fik i Folkkvarteren, en sammanslutning butiker som drivs av engagerade småföretagare. Folk är summan av Oscars engagemang för det lokala affärslivet, även om han ödmjukt gärna skiftar fokus från honom själv till samarbetet butikerna emellan. Folk uppstod ur en vilja att lyfta de lokala verksamheterna i Linköping och bilda ett kvarter där kreativitet, entreprenörskap och samarbete står i centrum. Samtidigt öppnade Oscar tillsammans med två vänner och kollegor fiket Duxe coffee shop på Torggatan, en del av Folkkvarteren.

– Efter First Aid ville jag fortsätta med något slags hantverk men samtidigt kunna möta människor i en samhällsfunktion. Att kunna mötas i en cafémiljö var ett koncept jag gillade så jag och Fredrik och en kille till drog igång Duxe mfg co. Vi byggde skateboards i en verkstad i caféets källare, höll konferenser, levererade mackor och hade caféverksamhet, berättar han.

Så småningom utvidgades Duxe mfg co. till en klädbutik. I dag är caféet sålt men klädaffären finns kvar.

– I dag är vi två ägare. Vi mixar butiken med kaffeservering vilket för vissa kanske anses märkligt men för oss är det helt logiskt. Vi vill tänka mer tredimensionellt, säger Oscar självsäkert och självklart. Han betraktar sig själv en stund och säger sedan eftertänksamt:

– Jag är ingen förvaltare. Jag vill vara i rörelse och föra idéer framåt men ger gärna chansen till någon annan att förestå idéerna. Jag ser ingen prestige i att äga en idé utan föredrar att dela med mig och låta samarbete gå före konkurrens, säger han. Han trivs med sitt jobb som lärare i dag men dyker givetvis in i butiken nu och då för att kolla läget och gästspela bakom kassan.

Nybliven lärare

Lärare ja. Tanken för Oscar, efter försäljningen av caféet, var att plugga ekonomi, just för att göra något annat. Men - en tjänst som lärare på gymnasieskolan i Åtvidaberg dök upp och Oscar fick fast jobb.

– Jag får dela med mig av energi och kunskap samt att jag gör något som inte bara är ett självändamål, säger den nyblivne läraren lugnt och sakligt. Passande plats, även med tanke på att familjen just köpt hus i orten.

– Vi bodde i Linköping tidigare men hittade ett hus i Åtvidaberg som vi gillade. Man får ställa om tankarna lite när man flyttar hem igen men min sambo jobbar här och min son trivs bra. Vi har det bra, säger han.

Årets handelsdiamant

Tidigare i mars vann Oscar pris som årets handelsdiamant. Bakgrunden till utnämningen landar givetvis i föreningen Folk.

– Idén om att skapa kvarteret och föreningen Folk kom av inspiration från resor jag och min familj har gjort. Jag tycker att en stad behöver olika delar för att vara levande. Jag fokuserade på de oberoende icke-kedjorna som höll till i området Nygatan, Apotekaregatan, Bokhållaregatan, Torggatan, övre Storgatan och fler och fler företagare blev intresserade av att vara med. Folk ska styra Folk och det lever nu sitt eget liv, menar Oscar.

Skejtar vidare

Vardagen rullar på, likaså gör Oscar på den ständige följeslagaren skateboarden.

– Jag har åkt i 30 år och kommer att fortsätta med det. I dag åker jag ofta med min son Edvin, säger han. Vad framtiden har i sin linda får tiden utvisa. Oscar ser hellre det som pågår i nuet.

– Det jag har gjort hittills har jag liksom trillat in på. Så jag lägger ingen energi på vad som blir i framtiden. Det kommer sen.

Fakta Oscar Friström

Ålder: 38 år

Familj: Sambon Sofie och sonen Edvin

Uppvuxen: "Inte än, haha, men min barndom spenderade jag i Åtvidaberg"

Bor: Åtvidaberg

Gör: Gymnasielärare samt driver klädbutiken Duxe - Artisans of attire

Förutom jobbet: "Jag längtar ofta bort eftersom jag gillar att komma hem. England och Indonesien är favoritplatser. Resor gör att jag slappnar av och kan återhämta mig"

Aktuell som: Fick utmärkelsen Årets handelsdiamant, för föreningen Folk, under Handelsgalan den 17 mars

Fritid: "Bygger på huset, träffar gärna folk - gillar att ha folk omkring mig"

Otippat: Kan prata indonesiska

Jag ser ingen prestige i att äga en idé utan föredrar att dela med mig och låta samarbete gå före konkurrens