• Marie Morell menar att rankingen visar att regionens vård har hög kvalitet. Foto: Tommy Pettersson

Universitetssjukhuset tog silvermedalj

Återigen gör Östgötasjukvården avstamp i Sverige på ett positivt sätt. Det är LiM i Dagens Medicins ranking som visar att både Motala och Linköpings sjukhus placerar sig i topp.

Förra veckan presenterade Dagens Medicin för femte året i rad sin lista över de "bästa sjukhusen" i landet och där hamnar Linköping och Motala två på listan.

Ned ett steg för US

– Det är mycket roligt att Universitetssjukhuset i Linköping och Lasarettet i Motala plockar hem varsin silvermedalj i respektive kategorier. Tyvärr har US tappat den första plats man haft två år i rad. Men detta visar att den vård som bedrivs på våra sjukhus har hög kvalitet och god tillgänglighet, säger Marie Morell (M), oppositionsråd i Region Östergötland och fortsätter.

–Tyvärr tappar Vrinnevisjukhuset i rankingen, från en "pallplacering" under flera år finns man nu inte med bland de tolv bästa sjukhusen i kategorin "bästa mellanstora sjukhus". Detta är oroväckande och jag utgår från att man kommer analysera vad tappet beror på. Jag vet att Dagens Medicin tagit med ett antal nya indikatorer i år, bland annat bedöms överbeläggningar och tillgänglighet som viktiga parametrar, men här krävs en analys och eventuella åtgärder. Jag ser fram emot att alla våra sjukhus finns med i toppen av Dagens Medicins ranking återigen nästa år, berättar Marie Morell.