Upplev Vallastaden lördag 10 september

Om ett år står Vallastadens första etapp redo att visas upp under bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017. Men redan den 10 september klockan 10-15 har man chansen att få en första glimt av det många kallar Sveriges mest innovativa stadsdel.

Under lördagen finns möjligheter att följa med bakom byggstängslet och se stadsdelen växa fram. Det kommer att erbjudas guidade turer, presentationer, utställningar och aktiviteter för hela familjen. Dessutom finns 15 av de aktörer som bygger bostäder och lokaler i Vallastaden på plats, ta chansen att se deras projekt.

Program

Många av aktiviteterna i Vallastaden pågår mellan klocka 10.00 till 15.00 men observera att vissa av programpunkterna sker vid ett specifikt klockslag.

1. Utställningstält

Aktörer som bygger bostäder och lokaler i Vallastaden visar upp sina projekt. På plats i utställningstältet finns: Myresjöhus, A-Direkt, BoPro, PEAB, Sankt Kors, Dragetgruppen, Skanska, HSB, Studentbostäder, Hökerum Bygg, Stångåstaden och Lejonfastigheter. Akademiska Hus och Campushallen finns också på plats.

2. Information

Program, kartor och föranmälan till guidade turer.

3. Servering

Vi bjuder på kaffe/te/saft och bullar till de 500 första besökarna.

4. Konstparken på Campus Valla

Mellan Campus Valla och Vallastaden ligger universitetsparken med sin unika konstpark. Följ med Akademiska Hus på guidad konstvandring. Start från uställningstältet. Visningarna startar kl. 11.00, 12.30 och 14.00.

5. Expoutställning

Försmak av bo- och samhällsexpot som arrangeras i Vallastaden september 2017.

6. Campushallen

Besök träningslokalerna, provträna eller varför inte tävla i utställningstältet och testa dina lårmuskler i vår "jägarvila"-ställning.

7. Friluftsmuseet Gamla Linköping och Livet på landet

Öppet i museerna på Valla gård kl 12.00-16.00. I det tidiga 1900-talets bondemiljö vid Östra Torp kan du mjölka låtsaskossan Roma eller prova på att kärna smör. Gratis tuff-tufftåg mellan Vallastaden och Valla gård.

8. Förskolan Utelek

Förskolan håller öppet kl. 11.00-14.45. Lek på den fina utegården och upplev lärmiljön utomhus. Personalen berättar om "I Ur och Skur"-konceptet och vad utomhuspedagogik innebär.

9. Trädgårdsodling i nya stadsdelsparken

Våren 2017 kan du som är intresserad av trädgårdsodling börja odla en egen täppa i Vallastaden. Linköpings koloniträdgårdar berättar mer, passa på att anmäl ditt intresse för odlingslotterna.

10. Guidade turer på byggområdet

Följ med in bakom byggstängslet och se hur Vallastaden växer fram. Boka din plats i utställningstältet, begränsat antal platser. Turen startar från ingången till byggområdet, Johannes Magnus väg, kl 10.30, 11.30, 12.30, 13.30 och 14.30.

11. Kliv in i Tekniska verkens kulvertprototyp

Tekniska verken har utvecklat en innovativ lösning i form av ett unikt kulvertsystem som skapar nya möjligheter för infrastrukturlösningar.

12. Presentation av Vallastaden 2017

Simon Helmér, vd för Linköpingsexpo, presenterar under 30 min Vallastadens framväxt från idé och vision till verklighet. Presentationerna startar 10.30, 11.30, 12.30 och 13.30.

13. Skol-OS på Friidrottsarenan

Linköpings GIF arrangerar friidrottstävling för skolungdomar i årskurs 3-6. Fri entré.

14. Cirkus Vallaskojsky

Lions arrangerar, i samarbete med Valla ponnyklubb, cirkus för barn av barn och ungdomar i ridhuset på Valla gård. Tivoli, kiosk och korvförsäljning. Läs mer