• En interaktiv upplevelse. En spökvandring genom Löfstad slott med hjälp av virtual reality-teknik. Foto: Teknomedia
  • På Löfstad slott kan man få möta spöken på nära håll, fast genom ett par virtual reality-glasögon. Foto: Fanny Miles

Upplevelse genom filmlinsen

På Löfstad slott kan man riktigt känna dåtidens energier i väggarna. Och vilken plats passar väl bättre för spökhistorier än just ett slott? Teknomedia har tagit fasta på miljön och producerat en virtuell spökvandring genom slottet.
Filmen är en så kallad ”virtual reality-upplevelse” eller 360-video, och är ett sätt att visa på filmmediets egenskaper.
–Viritual Reality är ett nytt sätt att uppleva film och en av de hetaste trenderna i filmvärlden just nu. Tekniken gör det möjligt för tittaren att placera sig i en helt ny verklighet, de bestämmer själva var de ska titta, precis som i verkliga livet. Rent tekniskt så innebär det att det går att filma i 360 grader, hela rum, miljöer från golv till tak och runt om. Vid inspelning används en rigg bestående av sex kameror och respektive filmsekvens sys ihop till en hel film. Filmtekniken erbjuder en ny dimension, ett nytt sätt att uppleva film där intrycket blir närmare, mer interaktivt och en mer intensiv upplevelse, säger projektledare Marina Keteli.

Uppleva maximalt


Tanken är att låta besökaren uppleva platser virtuellt utan att behöva vara precis där och utan att det som händer i filmen händer på platsen. Ur nöjessynpunkt är det en teknik väl värd att uppmärksamma. Men Marina Keteli menar att det finns ytterligare ytor att täcka ur ett samhällsperspektiv.
–Egentligen finns det inga begränsningar, vi tror att tekniken kan användas i de sammanhang där en upplevelse kan eller bör förstärkas. För att visualisera något, för att förstärka en upplevelse, för att visa en plats eller situation som kan vara svåra att visa genom vanlig film. Att som funktionshindrad få uppleva känslan av att utöva extremsporter som i vanliga fall kan vara svårtillgängliga. Eller att kunna visa en svårtillgänglig plats som du vill att någon ska kunna uppleva maximalt, säger hon.

En kittlande vandring


Teknomedia har sitt säte i Norrköping och valde att hålla till vid det populära och mytomspunna slottet för dess karaktär och den anknytning till kommunen som slottet har. Den nya teknikens film har redigerats på traditionellt sätt fast i nytt format. Alla scener har spelats in mot en green screen. Besökarna får vandra genom slottets spöklika miljö som sträcker sig tillbaka till 1700-talet med hjälp av ett par glasögon som intensifierar upplevelsen. Skrämmande, men spännande pirrigt på samma gång.