• Ett 50-tal ungdomar hade samlats i centrum. De flesta var maskerade. Foto: Jerry Prütz
  • En minibuss sattes i brand. Foto: Jerry Prütz
  • Vid 13.03-tiden vandaliserades en busshållplats. Foto: Jerry Prütz

Upplopp och bränder i Skäggetorp

Under söndagen och natten mot måndagen var det mycket oroligt i Skäggetorp och Berga, då flera ungdomar startade bränder och kastade sten mot polis samt räddningstjänst.

Bakgrunden till de senaste händelserna ligger långt tillbaka i tiden, menar Erik Thulin, informatör vid Östgötapolisen. Då tänker han främst på det två inledande händelserna där det skedde två misshandelsfall med korta intervaller, varav den första skedde i Berga och den andra i Skäggetorp. Nästa omedelbart satte polisen igång att kontrollera bilar i de båda bostadsområderna.

Välkända brottslingar

– De personer detta rör sig om är välkända hos oss och finns i de båda kriminella grupperingar som länge varit i luven på varandra. Vad själva grundorsaken till de olika konfrontationerna är vet vi inte, men jag kan berkräfta att det rör som grov organiserad brottslighet. När det kommer till oroligheterna under natten så är vi inte säkra på vad som är orsaken till bilbranden och de däck som brann.

– När vi kom till platsen så fanns det ett 50-tal ungdomar i åldrarna 15 till 20 år på plats som kastade sten mot polisen. De flesta av personerna var maskerade och en kollega blev träffad av en sten på benet. Hon är dock inte allvarligt skadad, berättar Erik Thulin.Han säger att i en av de bilar som stoppades fanns det en skadad man, dock inte särskilt talför av förklarliga skäl.

Polisen slog till

– När det rör sig om så här pass många personer som begår brott måste man gå väldigt försiktigt fram. Vi brukar försöka prata med dem vi uppfattar som ledare. Men när inte prat gäller får vi gå från ord till handling, vilket vi också gjorde och vi avmaskerade ett drygt 30-tal personer som vi också indentifierade. Sex stycken av dessa togs med till polishuset men fick under måndagen gå härifrån. De är i nuläget inte misstänkta för något, men det kan ändra sig under resans gång, förklarar erik Thulin vidare.

Vittne berättar

Ett vittne bekräftar att det var oroligt hela natten och att många ungdomar var på plats, men även att polisen var där.

– Jag hörde en smäll runt 22.00 och såg sedan hur en minibuss eller van brann nere på gården, säger vittnet som vill vara anonym och fortsätter.

– Som jag uppfattade det så var det mest en massa småungar som håll på och bråkade. Sedan kom det flera poliser och då lugnade det ner sig. Men när poliserna lämnade centrum började bråket igen.

Under dagen så har polisen vidtagit olika åtgärder och under eftermiddagen träffades flera operativa chefer för att bestämma hur det fortsatta arbetet ska löpa och vilka åtgärder som skall vidtas.

Fortsatt oroligt i området

Under eftermiddagen var det fortsatt oroligt i Skäggetorp då några, eller någon, sköt en smällare så att en busskur blev förstörd. Enligt polis på plats är det något som förekommit på fler platser och under någon veckans tid. Många anmälningar gjordes under både söndag samt måndag och dessa är våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman, misshandel samt ett otal skadegörelser har upprättats och dessa kommer att utredas vidare avrundar Erik Thulin.