Upplyst toa svår att passa in

Fler offentliga toaletter behövs i Linköping. Men en lysande toalett med kort leveranstid har gett kommunen huvudbry. – Den har ett spektakulärt utseende som gör den svårplacerad, säger Ulf Johansson Lorin, avdelningschef för stadsmiljö.

Det finns bara fyra offentliga toaletter i Linköping, varav en är gömd i parkeringshuset Detektiven. På kommunen arbetar man med att kunna erbjuda nödiga Linköpingsbor en lättnad.

– Läget är bekymmersamt i Linköping. Uppfattningen vi har är att det behövs fler offentliga oaletter, och det är en synpunkt som också vi fått in från allmänheten och fastighetsägare, säger Ulf Johansson Lorin, avdelningschef för stadsmiljö på Teknik- och samhällsbyggnadskontoret.

Reklamfinansierad

Det finns planer på att sätta upp ytterligare en toalett någonstans i innerstaden. Det handlar då om en reklamfinansierad toalett av samma typ som redan finns på Stortorget, levererad av företaget JCDecaux.

Just en sådan reklamfinansierad toalett finns redan leveransklar – men med en avgörande skillnad mot den på Stortorget.

– Toaletten vi erbjuds har ett ganska spektaulärt utseende, vilket gör att den är svår att passa in i vår stadsmiljö, säger Ulf Lorin.

Toaletten är redan alltså redan tillverkad och leveransklar. I normalfall så har JCDecaux en betydligt längre leveranstid, därför är Linköpings kommun intresserad av toan – trots utseendet.

Inte klar till sommaren

– JCDecaux toaletterna byggs på order och det tar i vanliga fall sex månader. Tar vi toaletten i fråga är den leveransklar, men det dröjer det ändå minst två månader innan den kan börja användas, eftersom vi måste dra avlopp, el och vatten, säger Ulf Lorin.

Det innebär alltså att Linköpingsborna och turister även denna sommarsäsong får hålla till godo med de fyra offentliga toaletter som finns i dag.

Pusslunden möjlig

Trädgårdstorget är en av platserna som diskuterats som lämplig för toaletten men just nu är slutsatsen att toaletten inte passar in i miljön. Förslaget som teknik- och samhällsbyggnadsförvaltningens tjänstemän nu ska presentera för politkerna är att lägga toaletten i Pusslunden.

– Förslaget vi har nu är Pusslunden, uppe vid Nationernas hus. Det är en plats som vi tror skulle kunna funka, säger Marie Fredin, landskapsarkitekt vid Linköpings kommun.

Mattias Sävenstrand

mattias.savenstrand@linkopingsposten.se