• Taktiksnack under ett träningspass hos Ledbergs Innebandy. Nye huvudtränaren Mathias Trinks instruerar de talangfulla tonåringarna som representerar klubben både i division 3 och juniorallsvenskan. Foto: Leif Larsson
  • De unga lirarna i Ledbergs Innebandy visar upp både kvicka fötter och vasst bollsine under träningspasset. Klubben har funnits i ett år och är en avknoppning från Ledbergs IF. Foto: Leif Larsson

Uppsving för innebandyn i Ledberg

I år fyller innebandyn i Ledberg både ett år och 20 år. För 20 år sedan startade Ledbergs IF innebandylag och förra året drog sig innebandyn ur föreningen och bildade en egen fristående klubb. – Vi skämtar om att i år fira både ett- och 20-årsjubileum, säger Fredrik Hemmingberg, sportsligt ansvarig i styrelsen och en av tränarna i klubben.

Innebandyn har sedan 1997 hela tiden funnits i Ledbergs IF med ett par lag. Fyra till fem år tillbaka fick klubben ett tillskott från Linköpings IBK på omkring 40 spelare födda runt år 2000.

– De tyckte de tillhörde en för stor klubb och gick till Ledbergs IF. Då tog innebandyn ny fart i Ledberg och ifjol bildades Ledbergs Innebandy, vi behövde få en ordentlig struktur och skilde oss från Ledbergs IF, berättar Fredrik.

Bra årskull

Tidningen hälsar på en träningskväll i Kärnahallen i Malmslätt, strax utanför Linköping, när en del av de äldsta spelarna tränar, de är ändå unga, i övre tonåren. Snabbhet, teknik och spelsinne imponerar. Truppen består av 20 till 25 killar som spelar i både juniorallsvenskan och seniorserien division 3.

– Laget är på kvalplats i trean och förhoppningen är att kvala oss upp i division 2. Det skulle betyda en snabb klättring på kort tid, påpekar Fredrik.

Att spelarna födda 2000 är en duktig årskull visade sig i distriktlags-SM.

– Ledberg hade med tolv spelare i truppen och vi kom femma bland 20 lag. I DM vann vi alla klasser från 13 till 16 år. Det visar att vi utbildar bra innebandyspelare, konstaterar Fredrik.

Komplett förening

I dagsläget har Ledberg ett antal lag men saknar flickor och spelare födda mellan 2005 och 2008.

– Vi vill ha en komplett kedja med både knattar, flickor, pojkar, juniorer och seniorer. Vi har fördubblat antalet spelare de senaste fyra åren och skaffat ett rykte om att vara en seriös förening där det är ordning och reda och finns bra ledare och utbildning i innebandysporten.

Ett bevis på seriositeten är Mathias Trinks, ny huvudtränare för äldsta laget. Han har bakgrund som spelare på hög nivå och har tränat många lag.

– Mathias är välutbildad inom innebandy och kan också det här med den mentala biten. I hans uppgifter ingår också att internt utbilda ledare, det är mycket värdefullt. Han är ett lyft för hela föreningen.

Talangfyllt

I äldsta gruppen finns således en hel del talang. Några kommer förstås att söka sig till klubbar högre upp i serierna så småningom. Klubben vill att de stannar kvar så länge som möjligt men samtidigt förbereda dem på nästa karriärsteg. Ett sätt är dubbellicenser där spelare tillåts spela för den egna klubben och även med ett annat lag i en högre serie för att få erfarenhet.

– Klubben är i startgroparna med sådant här samarbete, berättar sportansvarige.

Hur ska ni då fira ert dubbla jubileum?

– Vi har ännu inte funderat så mycket på det. Men det vore kul att i alla fall göra något för medlemmarna. Vilket skulle passa in på klubbens paroll: Den lilla klubben med det stora hjärtat.

– Här bryr vi oss om individer, inte bara om lag och ser till helheten. Det är mer familjärt i liten förening och även om vi växer så vill vi behålla den känslan, bedyrar Fredrik Hemmingberg.